Sportdeelname Sportverenigingen Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport

Sportwereld tegen corona: Online dressuurproeven van KNHS zijn schot in de roos

Nicole Eyssen 15 mei 2020
Sportwereld tegen corona: Online dressuurproeven van KNHS zijn schot in de roos

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. De Koninklijke Hippische Sportbond KNHS lanceerde vorige maand een nieuw platform: paardrijden.nl. Zo kunnen ruiters online dressuurproeven afleggen.

Het platform bestaat uit een website en een app: www.paardrijden.nl. Via dit platform kunnen ruiters een video insturen van een dressuurproef die ze thuis opgenomen hebben. Deze wordt beoordeeld door een KNHS jurylid en vervolgens krijgen ze de beoordeling weer terug.

Esther Hendriksen is Hoofd Communicatie, Marketing, Sponsoring & Evenementen bij de KNHS en is trots op het resultaat. "We speelden eigenlijk al langer met het idee, maar tot nu toe is het nooit echt concreet geworden. Nu, door de coronacrisis, kreeg het een hoge prioriteit en hebben we het in drie weken tijd ontwikkeld! Kwestie van snel schakelen, maar het is een schot in de roos."

Paarden moeten bereden worden

De paardensport heeft het bijzonder moeilijk in deze coronatijd. Want paarden moeten in beweging blijven, anders worden ze ziek. "Dus moeten de ruiters de paarden berijden. Maar verder ligt natuurlijk alles stil, er zijn geen wedstrijden, geen rankings. Ruiters nemen normaal gesproken deel aan een proevensysteem. Door de uitdagingen die ze daar krijgen kunnen ze stapsgewijs beter worden. Dat bieden we onze ruiters nu online aan."

In vier weken hebben we 7000 inschrijvingen waar we 220 juryleden aan gekoppeld hebben die de video's beoordelen

Ruiters die zich inschrijven op het platform melden zich aan voor een online event. Ze krijgen dan inschrijftijden toegewezen en beperkt de tijd om vervolgens een video te uploaden. Dit om de kans op fraude te beperken. Maar die kans op fraude valt reuze mee, de ruiters zijn vooral blij met de nieuwe mogelijkheden om dressuurproeven af te leggen. "We zijn nu bijna vier weken live en hebben al 240.000 views op het platform. In die tijd kregen we 7000 inschrijvingen en hebben we er 220 juryleden aan gekoppeld, die de video's beoordelen."

Betere feedback

Mariette Sanders is internationaal jurylid en hoofdopleider binnen de KNHS. Zij was nauw betrokken bij de ontwikkeling van het platform en de pilot. Zij geeft aan dat het ook voor de juryleden een duidelijk voordeel heeft: de juryleden kunnen de video's veel rustiger bekijken dan tijdens een wedstrijd.

"Het protocol, wat het jurylid invult en dat teruggestuurd wordt aan de ruiter, bevat nu vaak betere educatieve feedback dan de onder tijdsdruk ingevulde protocollen van de wedstrijden. We hebben er veel ervaren juryleden bij betrokken en we proberen hen ook goed te ondersteunen."

Uitbreiden

Aan het platform wordt in de komende weken ook een trainingsmodule toegevoegd. Ruiters kunnen een video van hun training insturen en krijgen dan instructie terug van een van onze bondscoaches of ervaren instructeurs. Hendriksen: "Al onze leden, mits ze beschikking hebben over een paard en voldoen aan de richtlijnen van het RIVM kunnen aan dit platform deelnemen. Competities en wedstrijden mogen we niet op deze manier organiseren, dat verbiedt het internationale reglement. Maar we zijn erg blij met de positieve respons!"

Ook Sanders vindt het platform een prachtige manier om in deze tijden aan ruiters de mogelijkheid te bieden zich verder te blijven verbeteren. "Vooral de minder ervaren ruiters vinden het moeilijk om zonder de dressuurproeven, zonder wedstrijden, zonder doel, te blijven trainen. En de aantallen inschrijvingen laten duidelijk zien dat het aanslaat. Uiteraard zijn we allemaal blij als we weer wedstrijden en competities kunnen hebben, maar het platform zal beslist ook blijven draaien." 

Deel dit artikel op social media: