Sportdeelname Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport

Sportwereld tegen corona: Onlinecursus 'Onderwaterbiologie' in één dag volgeboekt

Nicole Eyssen 21 april 2020
Sportwereld tegen corona: Onlinecursus 'Onderwaterbiologie' in één dag volgeboekt

De coronacrisis zorgt voor bizarre taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: de Nederlandse Onderwatersportbond NOB besloot een onlinecursus te lanceren. Die was in één dag tijd volgeboekt!

"Ja, dat ging allemaal heel snel", zegt Desmond van Santen, bureaumanager bij de NOB. "We merkten dat veel van onze leden zich goed hielden aan de oproep om zo veel mogelijk thuis te blijven. Sportaccommodaties, dus ook zwembaden, gingen dicht en je zag ook nog maar heel weinig duikers aan de waterkant. Bovendien werden deze duikplekken vaak ook gesloten voor bezoekers. Dus onze verenigingen konden ook niets voor hun leden doen."

NOB-docent Rob Kool zat middenin een instructeursopleiding toen de coronamaatregelen van kracht werden. Hij besloot deze verder als onlinecursus voort te zetten. Van Santen: "Dat bracht ons op het idee om dat ook te doen voor de duikers. En zo was het idee van een onlinecursus geboren."

Positieve reacties

Samen met Rob Kool zocht Van Santen naar technische oplossingen en werd de online opleiding Onderwaterbiologie ontwikkeld. "Dat ging in een ijltempo! We besloten de cursus open te stellen voor zowel leden als niet-leden, met verschillende opties: gratis deelname, deelname met de officiële 'brevetkaart' erbij en de derde optie was om ook het officiële lesboek 'Onderwaterbiologie Wereldwijd' erbij te ontvangen. Optie 2 kost € 27,50, het boek € 45. De cursus omvat vier avonden, één avond per week."

Twee weken geleden opende de inschrijving. Van Santen: "We waren écht verrast: binnen een dag zaten we op 240 inschrijvingen! De reacties zijn ontzettend positief, daar zijn we heel blij mee. En het lijkt erop dat veel cursisten het ook echt serieus aangaan: 75 tot 80 procent van de inschrijvers heeft ook de brevetkaart erbij genomen en 40 procent heeft ook het boek besteld." Om het brevetkaartje daarna ook daadwerkelijk te krijgen moet een deelnemer wel nog een keer naar een groot aquarium in een dierentuin om een opdracht uit te voeren. Maar dat kan op een later tijdstip weer.

Screenshot Training800

De online cursus trok meer dan 200 belangstellenden

Vorige week dinsdag, 14 april, vond de eerste lesavond plaats. Via 'Microsoft Teams', en alles verliep naar wens. "We hadden voor onszelf vooraf gesteld, dat het niet erg zou zijn als er wat mis gaat. Het is immers de eerste keer dat we in deze omstandigheden zó snel een onlineopleiding aanbieden. Maar 90 procent van de deelnemers bleef de hele les aangehaakt. We zijn heel blij met de goede ontvangst van de opleiding. Inmiddels zijn de boeken uitverkocht, die zijn momenteel in herdruk. Na afronding van de opleiding gaan we uiteraard nog evalueren, maar de kans is groot dat we deze blijven verzorgen. En wellicht gaan we nog meer onderwerpen, bijvoorbeeld onderwaterfotografie, als onlineopleiding gaan aanbieden."

Deel dit artikel op social media: