Technisch directeuren Athlete Services

Inventarisatie financiële problemen topsporters

17 april 2020

We zijn blij met alle info die topsporters met NOC*NSF, de NOC*NSF Atletencommissie en NL Sporter hebt gedeeld over hun financiële situatie. De informatie helpt enorm om op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen. Er komt hierdoor een goed beeld van de problemen die er spelen en om hoeveel sporters het gaat.

Het is nu bijvoorbeeld helder dat de start- en prijzengelden wegvallen doordat wedstrijden niet doorgaan, dat sponsorcontracten opgezegd worden omdat sponsoren zelf financiële problemen hebben en dat clubs het salaris van sporters verlagen. Het is nu al duidelijk dat al zeker 100 sporters vanwege de coronacrisis onvoldoende inkomen hebben voor hun levensonderhoud.

Ondertussen werkt NOC*NSF samen met de NOC*NSF Atletencommissie en NL Sporter aan mogelijke oplossingen voor sporters die in financiële nood komen. Zo is bij de betrokken ministeries aangekaart dat topsporters nu niet terug kunnen vallen op de financiële vangnetregelingen die vanuit de overheid zijn opgezet, zoals de vangnetregeling voor ZZP’ers (zgn. TOZO-regeling).

Veel sporters vallen hierbij tussen wal en schip, omdat:

  • niet alle sporters ingeschreven zijn bij de Kamer van Koophandel (KvK), wat wel nodig is om gebruik te kunnen maken van deze regeling
  • het inkomen in Nederland verdiend moet zijn om gebruik te maken van deze regeling. Start- en prijzengelden verdienen sporters vaak in het buitenland.

Ook vragen NOC*NSF, de NOC*NSF Atletencommissie en NL Sporter aan politieke partijen om te helpen bij regelingen waar ook topsporters gebruik van kunnen maken. We houden sporters op de hoogte van ontwikkelingen.

Blijf NOC*NSF ondertussen ook informeren, dat helpt echt!

Deel dit artikel op social media: