Sportdeelname Tokyo 2020

Para-atlete Marlène van Gansewinkel in Tokio voor NOC*NSF Game Changer-project

11 juli 2019
Para-atlete Marlène van Gansewinkel in Tokio voor NOC*NSF Game Changer-project

In de eerste week van juli organiseerde NOC*NSF in het kader van het Game Changer Tokyo 2020 Project de vijfde workshop voor drie stadsdelen van de Japanse hoofdstad. Para-atlete Marlene van Gansewinkel was na tafeltennisster Kelly van Zon en de rolstoelbasketbalsters Bo Kramer en Mariska Beijer de vierde paralympische topsporter die als inspirator naar Japan afreisde.

Game Changer Project Tokyo 2020

NOC*NSF wil bewust bijdragen aan de legacy van Olympische en Paralympische Spelen in het organiserende land. In de aanloop naar de Spelen van Rio 2016 kende NOC*NSF hierin met een project voor scholieren uit de favela's een succesvolle start.

Voor Tokyo 2020 werd na overleg met Japanse sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen gekozen om de integratie van mensen met een beperking centraal te stellen en hierdoor aan te sluiten bij één van de hoofddoelen van het organisatiecomité Tokyo 2020 en de Japanse overheid.

Hoewel de toegankelijkheid van gebouwen, openbaar vervoer en sportaccommodaties in Japan van hoog niveau is, loopt de integratie van mensen met een beperking achter op die van Nederland. De Japanse samenleving  weet zich moeilijk raad in de omgang met deze groep mensen, die op hun beurt daardoor niet makkelijk naar buiten treedt.

Sport is bij uitstek een middel om mensen met een beperking zelfvertrouwen te geven, hun integratie in de samenleving te vereenvoudigen en het contact tussen mensen met en zonder een beperking te versterken en verstevigen.

Bezoek Marlene Van Gansewinkel

In het Game Changer project richt NOC*NSF zich met het Japan Sport Council op twee primaire activiteiten, kennisdeling en inspiratie. Afgelopen week trainde para-atlete Marlene van Gansewinkel in Tokio met scholieren, studenten en kinderen met een beperking. In workshops deelde ze vervolgens haar haar passie en haar verhaal over haar leven als topsporter.

Met IPC-bestuurslid Rita van Driel sprak Van Gansewinkel met vrijwilligers, docenten en coaches over de passende aanpak voor kinderen met een beperking. Van Driel werkte daarnaast met de drie deelgemeenten Edogawa City, Nishitokyo en Adashi City de realisatie van Sport Service Points, voor mensen met een beperking die willen sporten, verder uit.

Volgende bezoek in november 2019

Het volgende bezoek aan Tokyo staat gepland voor november a.s. Op korte termijn zal bepaald worden welke sporter meereist. In september a.s. brengt in het kader van het Game Changer project een Japanse delegatie een bezoek aan Nederland om hier, ter plekke, kennis, ervaring en inspiratie op te doen. Het project loopt door tot december 2020.

Deel dit artikel op social media: