Paralympic TeamNL Fonds

Paralympische Talentontwikkeling en Topsport

De afgelopen jaren heeft de Paralympische sport zich snel ontwikkeld. Wil je tegenwoordig bij de besten van de wereld horen, dan moet je vol aan de bak! Paralympische sporters zijn uit het juiste hout gesneden. De meesten hebben in het (recente) verleden tegenslag opgelopen. Bij geboorte of op latere leeftijd, is door ziekte of ongeval een fysieke, visuele of verstandelijke handicap ontstaan.

Zijn ze hierdoor uit het veld geslagen? Allerminst! Paralympische sporters zijn over het algemeen sterke persoonlijkheden die weten wat ze willen. Alles uit het leven en de sport halen wat erin zit! Grenzen verleggen. Genieten van het feit dat je topsport kunt bedrijven. Gelukkig is de positie van Paralympische topsporters in Nederland goed. Ze worden niet een hoekje weggestopt. Op topsportlokaties zoals Papendal kunnen ze fulltime hun sport bedrijven.

Wilt u deze sporters een extra zetje in de rug geven? Nét dat beetje meer bieden, zodat ze echt een eerlijke kans krijgen om met de besten van de wereld mee te doen? Of jonge talentvolle sporters met een handicap, die nog een lange weg te gaan hebben, helpen in hun ontwikkeling? Dan biedt het Paralympic TeamNL Fonds u hiertoe de mogelijkheid.

De rol van NOC*NSF binnen de Paralympische topsport

In Nederland wordt Paralympische sport bij voorkeur in valide omgevingen beoefend. Samen als het samen kan, apart als het beslist niet anders kan. Dat is ons motto. Zo is NOC*NSF al meer dan tien jaar verantwoordelijk voor zowel het Olympisch als het Paralympisch team. Samen met de sportbonden doen we er alles aan om mee te doen in de mondiale strijd! Een handicap is namelijk allang geen reden meer om niet het allerbeste uit je lichaam te halen.

Paralympische Spelen als doel en als middel

Voor veel Paralympische sporters vormen de Paralympische Spelen een belangrijk ijkpunt om zich te meten met de besten van de wereld. Een gouden medaille is hun droom. Maar de weg er naar toe en de ervaringen van de competitie, het omgaan met winnen en verliezen, en het vertegenwoordigen van Nederland als lid van Paralympic TeamNL, zijn ook heel waardevol. De Paralympische Spelen en de Paralympische sporters in het bijzonder, kunnen met name ook jonge mensen met een beperking inspireren om een eigen uitdaging te kiezen.

Classificatie is de basis van de Paralympische sport

Sporters met een beperking willen graag strijd leveren tegen elkaar. Om sport zo competitief en eerlijk mogelijk te maken, worden sporters ingedeeld in categorieën met gelijkwaardige mogelijkheden: man/vrouw, gewichts- en/of leeftijdscategorieën. In de gehandicaptensport is classificatie een middel om sporters met een beperking op basis van functionele mogelijkheden in te delen in klassen. Een classifier verricht deze classificaties en bepaalt de klasse waarin de sporter uit komt.

De weg er naar toe 

Om zich te kwalificeren voor de Paralympische Spelen, dient een sporter of het team te voldoen aan kwalificatie-eisen. En dat vergt talent, veel zweetdruppels en doorzettingsvermogen. Maar ook goede coaches, materialen, voeding en trainingsuren.

Wat kan het Paralympic TeamNL Fonds betekenen?

Met een schenking of legaat aan het Paralympic TeamNL Fonds, draagt u rechtstreeks bij aan de voorbereiding van een sporter of een team op de Paralympische Spelen. Dat ene trainingskamp, die nieuwe prothese precies op maat, of die extra trainingsuren met die speciale coach. Een toenemend aantal jongeren met een handicap gaat aan de slag met hun sportieve ambitie. Zij willen dolgraag de opvolgers worden van Esther Vergeer of Marlou van Rhijn. Vaak worden ze, in vergelijking met valide talenten, al vroeg in hun carrière voor extra hoge kosten gesteld. Deze sporters kunnen heel goed uw ondersteuning gebruiken. U maakt in alle gevallen echt het verschil!

Hoe kunt u bijdragen?

Iedere bijdrage aan het Paralympic Team NL Fonds is meer dan welkom! Dat kan op allerlei manieren. Kijk alvast eens op www.sportdaargeefjom.nl om te bepalen welke vorm van geven bij u past. En welke fiscale voordelen er eventueel zijn.

Contact

Wilt u meer weten of heeft u reeds besloten om bij te dragen aan het Paralympic TeamNL Fonds van NOC*NSF? Vul dan het antwoordformulier in.