Gerard Nijboer

Naam: Gerard Nijboer 
Geboren: 18 augustus 1955 te Hasselt

Olympische Spelen XXIV Seoel 1988
Sport: atletiek
Onderdeel: marathon
Prestatie: 13e plaats met 2:14:40,0 sec.

Olympische Spelen XXIII Los Angeles 1984
Onderdeel: marathon
Prestatie: na circa 25 kilometer uitgevallen

Olympische Spelen XXII Moskou 1980
Onderdeel: marathon
Prestatie: zilver in 2:11:20,0 sec.

Gerard Nijboer was de eerste Nederlandse marathonloper van wereldklasse. Bij de Spelen van Moskou 1980 won hij de zilveren medaille, iets wat hij tevoren voor onmogelijk had gehouden.

Zijn voorbereiding was als gevolg van een virusziekte niet optimaal geweest. In Moskou voelde hij zich nog altijd niet erg goed. Hij zat nog een kilo of vier beneden zijn gewone gewicht. "Ik zag er zo slecht uit dat ik 's ochtends niet eens in de spiegel durfde te kijken", zei hij er in 1986 in een terugblik over.

Definitieve klap bleef uit
Zonder veel illusies begon hij de wedstrijd. Na 10 km begon hij af te zakken en dacht dat de definitieve klap wel spoedig zou komen. Maar die bleef uit. En toen de Belg Karel Lismont langszij kwam en riep: 'Kom op, Gerard, we gaan samen naar voren', kon hij het tempo gemakkelijk volgen. In de slotfase maakte hij deel uit van een kopgroepje met drie Russen, de Oost-Duitse olympisch kampioen van 1976, Cierpinski, en Lismont. Cierpinksi moest hij op zeker moment laten gaan, de Russen schudde hij van zich af door bij een verversingspost net te doen of hij een drankje wilde halen, iets wat zij ook dachten te doen. Maar vlak voor de tafel met flesjes, sprintte hij weg.

Aan de finish bedroeg zijn achterstand op Cierpinski maar 17 seconden. "Er had misschien nog meer ingezeten als ik eerder had geweten wat ik een dag later zag: dat Cierpinski zijn voeten kapot had gelopen."

In 1982 werd Gerard Nijboer in Athene Europees kampioen op de marathon, al waren de laatste kilometers in de vervuilde stad een lijdensweg voor hem. Hij nam ook nog deel aan de olympische marathons van 1984 en 1988, maar viel daar niet meer in de prijzen. Nijboer won ook enkele malen de marathon van Amsterdam.

Bronnen:
• Sportportretten Sport.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP