“Zaterdag is korfbaldag, punt uit”

“Zaterdag is korfbaldag, punt uit”

Meeuwis Millenaar is melkveehouder, ondernemerscoach natuurinclusieve landbouw en regiobestuurder van FrieslandCampina. Naast zijn bezigheden in de agrarische sector is hij op allerlei manieren betrokken bij ACKC, de Almkerkse Christelijke Korfbalclub. Hij bestuurde, sponsort en neemt plaats in commissies. “Het is gewoon heel leuk om buiten je werk om nog bezig te zijn met projecten bij een gezellige vereniging.”

Met driehonderd leden is het Noord-Brabantse ACKC geen bijzonder grote club. De vereniging vervult een regionale functie en daar dragen alle betrokkenen hun steentje aan bij, aldus Millenaar. “Of het nou voor de kerk is of voor een sportclub, ik denk dat iedereen een kleine bijdrage moet leveren aan de gemeenschap door ergens een beetje verantwoordelijkheid te nemen. Vaak rol je daar vanzelf in. In mijn geval verliep dat via mijn kinderen, zo’n twintig jaar geleden.” 

Rijden naar wedstrijden 

Alle vier de kinderen van Millenaar korfbalden bij ACKC, twee van hen doen dat nog steeds en spelen in de selectie. “Als ouder begint je betrokkenheid vaak met het rijden naar uitwedstrijden. Die wedstrijden zijn altijd op zaterdag en zeker de jongere jeugdteams beginnen dan al erg vroeg. Je bent dus ’s ochtends al met de vereniging bezig, maar in de middag speelt ook het eerste team nog. Je bent dan toch al op de club, dus dan ga je daar ook kijken. Zo sluipt dat erin. Voor je het weet ben je opeens de hele zaterdag bij ACKC.” 

“Die aanwezigheid en betrokkenheid gaan groeien”, gaat Millenaar verder. “Je gaat extra dingen doen voor de vereniging en zo ben ik uiteindelijk voorzitter van ACKC geworden. Dat heb ik een jaar of vijf gedaan. In die rol maak je de ontwikkeling van de club van heel dichtbij mee, je begeleidt de vereniging door de jaren heen. Ik heb toentertijd het vrijwilligersbeleid opgezet, want een sportclub kan alleen maar bestaan met de hulp van vrijwilligers. Daaruit is de huidige vrijwilligerscommissie ontstaan. Het mooiste aan mijn rol als voorzitter vond ik het huldigen van de teams na een overwinning. De spelers stonden nog te zweten langs de kant en dan kwam ik ze een medaille en een kleinigheidje brengen. Daar genoot ik altijd erg van. Ook de openingsdag van onze nieuwe accommodatie was erg bijzonder. In 2012 kregen we kunstgrasvelden, maar wel aan de andere zijde van ons gebouw. Onze accommodatie moest dus gedraaid worden, waardoor we ook een nieuwe kantine en nieuwe kleedkamers kregen. Die openingsdag was heel feestelijk, met de hele dag door activiteiten. Inmiddels ben ik alweer vier jaar voorzitter af, maar ik ben nog in veel opzichten betrokken bij ACKC.” 

Campina2

Meeuwis Millenaar

Koeienletters 

Aan die brede betrokkenheid van Millenaar is geen woord gelogen. Hij is actief in het beheer van de kunstgrasvelden, speelt in december voor Sinterklaas en is een van de hoofdsponsors van de club. “Mijn melkveebedrijf en mijn adviesbureau lopen goed, daar hoef ik geen reclame voor te maken. Onze melk wordt verkocht onder de naam van Campina, waar ik ook als regiobestuurder actief ben. FrieslandCampina is een coöperatie van bijna dertienduizend boerenleden en ik ben één van de boeren die in het coöperatiebestuur zit. Met onze ledenraad besluiten we over allerlei zaken in ons district. Door mijn connectie met ACKC zie je Campina nu ook als hoofdsponsor terug bij de vereniging. De naam staat op shirts, op tassen en langs het veld. Boven het scorebord hangt sinds kort een bord waarop in koeienletters ‘ACKC sterk met Campina’ staat geschreven, want sport en gezonde voeding passen heel goed bij elkaar. Mooi hè?” 

We zullen ook nog lang betrokken blijven, want er is altijd wel iets te doen bij ACKC.

Beachkorfbalveld 

Inmiddels, na twintig actieve jaren bij ACKC, is de vereniging eigenlijk niet meer weg te denken uit het dagelijks leven. “We dragen de club met het hele gezin een warm hart toe. Niet alleen mijn kinderen korfbalden of korfballen er, ook mijn vrouw staat er regelmatig achter de bar en helpt ieder jaar mee met de traditionele oliebollenactie. We doen het met zijn allen. Zaterdag is de korfbaldag, punt uit. We zullen ook nog lang betrokken blijven, want er is altijd wel iets te doen bij ACKC. Voor de korte termijn hebben we al een concrete ambitie. Dzomerstop is bij korfbal namelijk altijd erg lang. Net als het écht mooi weer wordt, liggen de competities stil. Dat vinden we jammer, dus we zijn nu met onze commissie aan het kijken of we een beachkorfbalveld kunnen realiseren. Daarop zouden we in de zomerperiodes voortaan ook andere activiteiten kunnen organiseren. We doen ontzettend ons best om dat binnen nu en een jaar te realiseren, want het zou een prachtige aanvulling zijn voor de club.” 

Carien de Bas-van Middelaar - Marketing Manager bij Campina 

“Sport geeft je energie en houdt je mentaal en fysiek fit. En als je fit en gezond wil zijn, is gezonde voeding essentieel. Zuivel is een belangrijk onderdeel van deze gezonde voeding, omdat het onmisbare voedingsstoffen zoals calcium, proteïne en vitamine B2 en B12 bevat. Het is goed voor je botten en voor het herstel van je spieren. Omdat gezonde voeding en beweging hand in hand gaan, vullen wij en NOC*NSF elkaar al jarenlang naadloos aan. Topsport is daarin onze gemeenschappelijke deler. Epke Zonderland, Dafne Schippers en Team Jumbo-Visma helpen ons om sportend Nederland te inspireren én te activeren, want dat is de kracht van topsport. De sportverenigingen zijn daarbij van groot belang. Het zijn ontmoetingsplekken die ervoor zorgen dat mensen hun hele leven lang met plezier kunnen blijven sporten. Dat belang onderstreept NOC*NSF met de huidige clubcampagne.”