Rudi Lubbers

Naam: Rudi Lubbers
Geboren: 17 augustus 1945 in Heerhugowaard

1968, Olympische Spelen XIX in Mexico Stad
Sport: boksen
Onderdeel: zwaargewicht >81 kg
Prestatie: in de finale vierde in 1:06,2

1964, Olympische Spelen XVIII in Tokio
Sport: boksen
Klasse: halfzwaargewicht tot 81 kg
Prestatie: in tweede ronde uitgeschakeld

Het was niet veel boksers gegeven, maar Rudi Lubbers wel. De Nederlander kreeg in 1973 onverwacht de uitnodiging om het op te nemen tegen Muhammad Ali, die in Lubbers een ideale tegenstander zag ter voorbereiding op het naderende gevecht met Joe Frazier. Lubbers hield het in oktober van dat jaar in Jakarta twaalf ronden vol tegen de beste bokser aller tijden en verloor op punten.

"Ali maakte grapjes, begon al tot tien te tellen toen ik op de weegschaal stond'', zei Lubbers in 2008 tegen het tijdschrift Sportweek over zijn partij tegen Ali. "Ik hield me op de vlakte. Hij was de showman, noemde het een 'quick, million dollar fight'. Iedereen zei dat ik nul procent kans had, maar dat moet je niet tegen Rudi Lubbers zeggen. In Amsterdam hadden ze pesterig gezegd dat ik niet van een zwarte mocht verliezen. Nou, dat had ik me ingeprent. Ik wilde voorkomen dat ze praatjes zouden krijgen, had altijd geroepen dat er niemand op aarde was die mij knock-out kon slaan. Ook Ali niet.''

Ik had altijd geroepen dat er niemand op aarde was die mij knock-out kon slaan. Ook Ali niet
Rudi Lubbers

Lubbers' carrière bevond zich toen al in de eindfase. De Noord-Hollander deed twee keer mee aan de Olympische Spelen. In 1964 strandde hij als halfzwaargewicht in Tokio in de tweede ronde (na een bye in de eerste ronde) op punten van de Italiaan Pinto. Vier jaar later was in Mexico-Stad de kwartfinale zijn eindstation. De thuisvechter Rocha won, wederom op punten. Het ging mis met de Nederlandse bokser toen hij na zijn sportloopbaan in Portugal werd veroordeeld tot een gevangenisstraf wegens drugs. Lubbers, die altijd heeft ontkend, zat acht jaar vast en probeerde daarna zijn leven op te pakken. In Nederland lukte hem dat niet. Daar werd hij scheef aangekeken en altijd aan die periode herinnerd. De laatste jaren leidde Lubbers in Bulgarije een teruggetrokken bestaan.

Makers van het programma Andere Tijden Sport speurden hem op en de Nederlandse televisiekijker zag in januari 2019 dat de in Heerhugowaard geboren oud-sporter er niet best aan toe was. De televisiemakers troffen een onverzorgde en kwetsbare man aan, die zei zijn kinderen en kleinkinderen te missen. Hij leefde met zijn vrouw en zo'n twintig zwerfhonden in een caravan zonder de nodige voorzieningen. De oud-bokser wist niet of hij de koude Bulgaarse winter zou overleven, vertelde hij.

De uitzending maakte veel los. Voormalig wielrenner Rini Wagtmans startte een hulpactie om Lubbers door de winter te helpen. Het leidde een paar weken na de tv-uitzending tot Lubbers' terugkeer naar Nederland.

Bekijk de uitzending van Andere Tijden Sport: Rudi Lubbers en het gevecht van zijn leven.

Bron:
- ANP
- Olympisch Oranje - Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)
- Foto: Jac. de Nijs/Anefo.