Piet Raijmakers

Naam: Piet Raijmakers 
Geboren: 29 september 1956 te Asten
Sport: paardensport

Olympische Spelen Barcelona1992
Onderdeel: springen individueel
Prestatie: zilver, in finale 0.25 strafpunt
Onderdeel: springen team
Prestatie: goud met 12.00 strafpunten

Piet Raijmakers was de enige Nederlander op de Olympische Spelen van Barcelona die twee medailles veroverde. De 35-jarige ruiter voegde op de slotdag op de Real Club de Polo in de individuele finale zilver toe aan het goud van de landenwedstrijd.

Met Ratina Z moest de meesterknecht van Stal Zangersheide alleen de Duitse kampioen Ludger Beerbaum met Classic Touch laten voorgaan. Het verschil was slechts een kwart strafpunt. Raymakers en Ratina waren een fractie te traag voor goud. Het brons ging naar de Amerikaan Norman Dello Joio met Irish. Jan Tops, die in erbarmelijke omstandigheden 's morgens als eerste was gestart, werd met Top Gun vijfde.

Het was een bizarre wedstrijd met een buitengewoon spannende apotheose. Beerbaum was na afloop de eerste om toe te geven dat het noodweer, dat in de vroege ochtend Barcelona teisterde, zeker de eerste tien combinaties in de eerste ronde grote parten had gespeeld. "Die mensen troffen dramatische omstandigheden. Ik heb veel geluk gehad. Dat is zonder meer waar. Ik had tevoren op een medaille gehoopt, maar goud, nee, ik kon me niet voorstellen dat dat bij mij terecht zou komen."

Raijmakers reed in de voorlaatste rit zo voorzichtig mogelijk en liet alles heel, inclusief de loodzwaar gebouwde rode-gele driesprong. Hij kwam echter 0,66 seconden boven de toegestane tijd uit en kreeg een kwart strafpunt. "Het was een parkoers van lange lijnen en dat ligt Ratina niet zo. Daarom heb ik op het tweede deel van het parkoers bewust geen risico meer genomen. Ik was bang anders de controle over het paard te verliezen. Die tijdfout moest ik voor lief nemen."

In opperste spanning keek Raijmakers, een jaar eerder vierde op de Europese titelstrijd in La Baule nadat hij tot de voorlaatste hindernis uitzicht had op de eerste plaats, vervolgens toe naar de ronde van de laatste deelnemer, die hem het goud nog kon ontnemen. Ludger Beerbaum was met Classic Touch niet alleen snel, maar ook uiterst degelijk. Toen de 29-jarige ruiter uit Bochlo foutloos was gebleven in slechts 73,37 seconden wist Raijmakers, dat het zilver voor hem was. "Vierde in La Baule, tweede op de Spelen. Ik kom er wel als dat zo doorgaat", zei de smaakmaker van de Nederlandse equipe. "Hij is nuchter ", oordeelde bondscoach Hans Horn over Raijmakers. "Hij heeft een heel gemakkelijke levensfilosofie, een paardenverstand en, niet onbelangrijk, de beschikking over een toppaard. Dan kun je een heel eind komen."

Na de Spelen van Barcelona werd Ratina Z verkocht aan Ludger Beerbaum. Met de Duitser won het paard vier jaar later in Atlanta opnieuw olympisch goud, wederom in de teamwedstrijd. Ratina Z overleed in december 2010, op 28-jarige leeftijd.

In maart van dat jaar had Piet Raijmakers tijdens Indoor Brabant afscheid genomen van de internationale sport. Naast de Olympische Spelen van Barcelona vormden de Wereldruiterspelen in 2006 in Aken het hoogtepunt van zijn carrière. Met Jeroen Dubbeldam, Gerco Schröder en Albert Zoer veroverde hij daar de wereldtitel. Zijn zoon, Piet Raijmakers junior, is nog wel internationaal actief.

Bronnen:
• ANP
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP