Naam: Margriet Matthijsse
Geboren: 29 april 1977 te Rotterdam

2004, Olympische Spelen XXVIII te Athene
Sport: zeilen
Onderdeel: 470 klasse
Prestatie: negende plaats

2000, Olympische Spelen XXVII in Sydney
Sport: zeilen
Onderdeel: Europe-klasse
Prestatie: zilver

1996, Olympische Spelen XXVI in Atlanta
Sport: zeilen
Onderdeel: Europe-klasse
Prestatie: zilver

Zeilster Margriet Matthijsse behoorde jaren tot de wereldtop. Ze veroverde drie keer de Europese titel. Twee keer werd ze wereldkampioen. In de Europe-klasse behaalde ze twee zilveren medailles op de Olympische Spelen.

Dat deed ze in Atlanta 1996 en vier jaar later in Sydney. Tijdens haar tweede olympische optreden had de blonde zeilster ruzie met alles en iedereen. Met zichzelf, met de onvoorspelbare wind, met bondscoach Jaap Zielhuis en met de boze buitenwereld. Net op tijd hervond ze zichzelf. In haar favoriete omstandigheden, met een flinke bries, deed de destijds 23-jarige blondine uit Maasdam op de slotdag van het zeiltoernooi down under vanuit een verloren positie alsnog een aanval op de gouden medaille. Ze kwam uiteindelijk twee punten te kort op de Britse Shirley Robertson.

Later dat jaar werd Matthijsse onderscheiden met de Conny van Rietschoten Trofee. Het was al de derde keer dat Matthijsse de trofee voor de meest succesvolle zeiler van het jaar in ontvangst nam. 

In 2001 stapte Matthijsse over naar de 470-klasse, waar ze een duo vormde met Lisa Westerhof. Het tweetal begon voortvarend aan de samenwerking en veroverde in 2002 voor de kust van Sardinië zilver op het WK. Op de Olympische Spelen in Athene speelde het Nederlandse duo een bijrol met de negende plaats. Voor Matthijsse was het hierna mooi geweest. De tot dat moment succesvolste Nederlandse zeiler (ze werd in 2012 voorbijgestreefd door Lobke Berkhout) zette na de Griekse spelen een punt achter haar carrière. 

Bronnen:
- ANP
- Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
- Foto: ANP