Elis Ligtlee

Naam: Elis Ligtlee
Geboren: 28 juni 1993 in Deventer

2016, Olympische Spelen XXXI te Rio de Janeiro, Brazilië
Sport: baanwielrennen
Onderdeel: keirin
Prestatie: goud
Onderdeel: sprint
Prestatie: vierde
Onderdeel: teamsprint (met Laurine van Riessen)
Prestatie: vijfde

Elis Ligtlee begon als jong meisje op de BMX-fiets, maar ging niet door in deze tak van sport. De Eerbeekse vond het te gevaarlijk en om die reden stapte ze over naar de piste. Vanaf haar entree in 2011 was ze succesvol in het baanwielrennen en grossierde ze in titels. Haar specialiteiten waren de sprint, 500 meter tijdrit en de keirin.

Ligtlee zorgde op de wielerbaan in Rio de Janeiro voor een grote verrassing door op de keirin op fenomenale wijze olympisch goud te veroveren. Met nog twee ronden te gaan pakte ze in de finale brutaal de kop. Ze gaf haar leidende positie niet meer af, al was het verschil op de finish uiteindelijk zeer klein.

Ligtlee was tweevoudig Europees kampioene op de keirin. Op WK's was ze op dit onderdeel nog nooit hoger geëindigd dan de elfde plaats. Wel won ze op het WK in 2015 zilver op de sprint.
Het goud in Rio was een prachtig hoogtepunt voor de Gelderse, die het olympisch jaar allerminst gelukkig was begonnen. In januari kwam ze zwaar ten val in de zesdaagse van Rotterdam. De baansprintster liep een hersenschudding en kneuzingen aan haar benen en heup op, nadat haar stuur in dat van Victoria Williamson raakte. Ligtlee was er twee weken uit, maar kwam er daarmee nog genadig vanaf. De Britse viel nog veel zwaarder en moest hierdoor de Spelen van Rio de Janeiro missen.

Na Rio nam Ligtlee een lange rustperiode vanwege knieklachten. Op de WK begin 2018 in Apeldoorn behaalde ze brons op de 500 meter tijdrit. Ze reed in november nog de wereldbeker in Berlijn en dat bleek haar laatste optreden op het hoogste niveau te zijn geweest. Een maand later maakte ze bekend wegens motivatieproblemen te stoppen met baanwielrennen.

Bron: ANP