Diederik Simon

Naam: Diederik Simon
Geboren: 10 april 1970 te Bloemendaal
Sport: roeien

Olympische Spelen XXIX London 2012
Onderdeel: Holland Acht
Prestatie: vijfde

Olympische Spelen XXIIX Beijing 2008
Onderdeel: Holland Acht
Prestatie: vierde in 5:29,26

Olympische Spelen XXVIII Athene 2004
Onderdeel: Holland Acht
Prestatie: zilver in 5:43,75

Olympische Spelen XXVII Sydney 2000
Onderdeel: dubbelvier
Prestatie: zilver in 5:47,91

Olympische Spelen XXVI Atlanta 1996
Onderdeel: Holland Acht
Prestatie: goud in 5:42,74

Hij zag in het Britse Eton misschien één heel klein voordeeltje aan het missen van zijn vierde olympische roeimedaille. "Dan kan ik hem ook niet in de taxi laten liggen'', sprak de afzwaaiende Diederik Simon met iets wat op een glimlach leek. De vijfvoudige olympiër haalde bij Athene 2004 het wereldnieuws toen hij na zijn zilveren race met de toenmalige Holland Acht zijn zilveren medaille kwijtraakte, nadat hij gehaast een taxi uitstapte. Ruim 48 uur later had hij de plak gelukkig weer terug via een onbekend gebleven vinder.

De medaille in de Griekse hoofdstad was zijn derde olympische, na het goud met de Holland Acht in Atlanta en het zilver met de dubbelvier in Sydney. Simon had in Londen opnieuw geschiedenis willen schrijven tijdens zijn laatste Olympische optreden. Met een nieuwe podiumplaats zou hij de succesvolste roeier van Nederland bij de Olympische Spelen zijn geworden. Het zat er tijdens een enerverende finale, gewonnen door het favoriete Duitsland, net niet in (vijfde, op 0,54 seconde van brons). Daardoor blijft hij steken op drie Olympische plakken (een goud, twee zilver), evenveel als de 'roeier van de vorige eeuw' Nico Rienks (twee goud, een brons).

De Spelen in Londen waren echt zijn laatste als sporter, maar een rol als bondscoach sloot Simon niet uit. Ook binnen de boot etaleerde de ervaren rot al jaren een voortrekkersrol. Zoals in 2008, toen de Mannen Acht twee weken voor het olympisch kwalificatietoernooi bij de wereldbekerwedstrijd in Luzern troosteloos als laatste eindigde. Voor Simon werd op het Zwitserse water duidelijk dat alleen enkele rigoureuze ingrepen de boot alsnog naar Beijing konden brengen.

Enkele dagen na dat debacle riep de Nereus-roeier na een training op de Amsterdamse Bosbaan de groep bij elkaar. Op deze manier kunnen we Peking vergeten, hield Simon zijn collega's voor. Hij stelde voor Simon Glazenborg en Reinder Lubbers te vervangen door Meindert Klem en Olivier Siegelaar. Daarnaast moesten ook de stuurman en coach Jan Klerks plaatsmaken voor vers bloed. De wisselingen sorteerden het gewenste effect: op het Maltameer won de Acht overtuigend de finale van het OKT waardoor de equipe op de valreep naar China mocht.

Bronnen:
• ANP
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)
• Foto: NOC*NSF