Naam: Deborah Gravenstijn 
Geboren: 20 augustus 1974 te Tholen

Olympische Spelen in Beijing
Sport: judo
Onderdeel: klasse tot 57 kg
Prestatie: zilver

Olympische Spelen in Athene
Sport: judo
Onderdeel: klasse tot 57 kg
Perstatie: brons

Olympische Spelen in Sydney
Sport: judo
Onderdeel: klasse tot 52 kg
Prestatie: ex aequo vijfde plaats

Judoka Deborah Gravenstijn veroverde bij de Olympische Spelen van Beijing 2008 de zilveren medaille in de klasse tot 57 kg. Ze verloor alleen de finale, van de Italiaanse Giulia Quintavalle.

Gravenstijn, bij Athene 2004 goed voor brons, was de tweede Nederlandse vrouwelijke judoka die olympisch zilver veroverde. Edith Bosch ging haar in Athene voor. “Moe, maar voldaan'', was het eerste wat Gravenstijn, breeduit lachend, kon uitbrengen. "Het was een zware dag. Maar dit is een prachtige beloning.''

Achtervolgd door tegenslag
Het zilver van Gravenstijn was een sensatie. Sinds ze brons won in Athene 2004 werd ze slechts door tegenslag achtervolgd. Gravenstijn verloor in korte tijd haar moeder en zusje en liep ook nog eens een zware nekhernia op, die haar bijna twee jaar aan de kant hield. Doktoren adviseerden haar te stoppen.

Toch bleef ze geloven in een comeback. Ruim anderhalf jaar voor Beijing stond ze weer op de mat, ternauwernood slaagde ze erin zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen. “Het is onwaarschijnlijk wat ze heeft gepresteerd'', zei bondscoach Marjolein van Unen. “Deborah is van heel ver gekomen. Dit is fantastisch.''

Naast haar olympische medailles pakte Gravenstijn ook zilver en brons op de WK van München en Osaka. Daarnaast veroverde ze in haar loopbaan een zilveren en vier bronzen medailles op Europese kampioenschappen. Gravenstijn beëindigde haar carrière een jaar na Beijing, nadat ze in de eerste ronde van het wereldkampioenschap in haar woonplaats Rotterdam was uitgeschakeld.

Bronnen:
• ANP
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)
• Foto: ANP