Titel: Klimaatneutrale Voetbalwedstrijden: nu of nooit?

Duur: 15.30 - 16.15 uur

Gespreksleider: Imad Kaka  

Panelleden:
Jan Rotmans, Hidde Salverda (operationeel directeur ArenA), Maarten van Aalst (hoofddirecteur KNMI en co-auteur IPCC rapport) en Tim Hofman (KNVB).

Bestemd voor: sportbonden, ondernemende sportaanbieders, natuurorganisaties, provincies, NLBuiten, bouwsector en gemeenten.

Inhoud:

In 2030 dienen organisaties 55% minder CO2 uit te stoten. Zo ook het voetbal. Dit betekent dat de sport voor een grote uitdaging staat op het gebied van duurzaamheid. De wetgeving neemt zowel vanuit de EU en de Nederlandse overheid toe. Daarnaast zijn de energiekosten enorm gestegen en worden ook de verwachtingen van leden en bezoekers hoger. Maar duurzaamheid biedt ook steeds meer mogelijkheden en commerciële mogelijkheden. Met ruim 8 miljoen voetbalfans en meer dan 1,2 miljoen KNVB leden zijn de kansen enorm.

Steeds meer amateurverenigingen verduurzamen met als motto: volle clubkas, lage broeikas. Maar niet alleen op het gebied van energie wordt verduurzaamd; ook afval, water, bouw en mobiliteit worden steeds belangrijker. Hier kan het betaald voetbal ook niet achterblijven. Verschillende clubs zetten zich in om hun footprint te verkleinen. FC Dordrecht gaf onlangs al het goede voorbeeld: zij organiseerden de eerste klimaatneutrale voetbalwedstrijd.

Maar een transitie is niet zomaar gerealiseerd. Daarom gaan we in gesprek met experts over de kansen, uitdagingen en ambities van het Nederlands voetbal op het gebied van duurzaamheid.

Programma:

Introductie duurzame uitdagingen in voetbal en sport
De Groene Club
Duurzaamheid betaald voetbal
Paneldiscussie & vragen uit de zaal