Stralend zomerweer begeleidde de eerste Jeugd Olympische Dagen, die 3 en 4 juli 1987 werden gehouden op Papendal. Het evenement werd gehouden ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het NOC en had als doel het bevorderen van de jeugd-topsport.

Ruim zeshonderd jonge sporters in de leeftijd van 13 t/m 18 jaar en kwamen in elf takken van sport tegen elkaar uit. De talenten waren afkomstig uit zes West-Europese landen: Groot-Brittannië, Italië, West-Duitsland, Oostenrijk, België en Nederland. Het ministerie van Defensie had accommodatie op de legerplaats De Harskamp ter beschikking gesteld om de sporters en begeleiders deze dagen te huisvesten.

De kleurrijke openingsceremonie werd bijgewoond door diverse hoogwaardigheidsbekleders, onder wie Dick Dees, staatssecretaris van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur. Vanuit het centrum van Arnhem was er een fakkelloop naar Papendal. Bokser Arnold Vanderlyde, Europees kampioen in het zwaargewicht, droeg omringd door zes sporters uit de deelnemende landen, de vlam het stadion binnen.

Direct na de opening begonnen de wedstrijden, die tot in de namiddag van zaterdag 4 juli zouden duren. Behalve van het sportcomplex Papendal werd ook gebruikgemaakt van het tennispark te Wolfheze en sportcomplex Valkenhuizen te Arnhem, waar de handbalwedstrijden werden gehouden. Een hoogtepunt was de wielerwedstrijd, waarvan een gedeelte van het 70 kilometer lange parkoers over de Veluwe voerde, met de finish op Papendal.

Het officiële programma werd 4 juli afgesloten met de sluitingsceremonie, tijdens welke onder meer twee groepen van vijfhonderd gymnasten van de KNGB een demonstratie verzorgden. Voordat de deelnemers uit de zes landen naar huis gingen, brachten ze op zondagochtend nog een bezoek aan het Openluchtmuseum in Arnhem.

Dankzij het stralende weer kwam het Nederlandse publiek in groten getale naar de wedstrijden kijken. Ook de thuisblijvers konden het helemaal volgen: door een gezamenlijke productie van NCRV en KRO werd zo'n tien uur aan beelden van het evenement rechtstreeks uitgezonden op tv.

Bron:

  • Jaarverslag NOC 1987