Topsport TeamNL Sportbonden

Nederlandse teamsporten op olympisch niveau

1 augustus 2024
Nederlandse teamsporten op olympisch niveau

Beide hockeyteams, de volley-, waterpolo- én handbalvrouwen hebben zich in de afgelopen periode gekwalificeerd voor de Olympische Spelen in Parijs. Daarmee zijn zij deze weken actief op het hoogste sportpodium ter wereld. Het zijn spelers en speelsters die daarnaast ook actief zijn in de Nederlandse topcompetities of daarin eerder hebben gespeeld bij een topclub. 

NOC*NSF, VSG, het ministerie van VWS en vijf teamsporten, handbal, hockey, korfbal, volleybal en waterpolo, nemen het voortouw om samen met stakeholders te werken aan een impuls voor hun top teamsportcompetities en topclubs. De top teamsportcompetities maken topsport wekelijks dichtbij huis voelbaar en zijn daarmee van grote waarde voor de Nederlandse maatschappij. Ook nu maken deze spelers impact, want vier van deze vijf teamsporten zijn actief op de Olympische Spelen in Parijs als onderdeel van TeamNL. Zie hieronder enkele wetenswaardigheden per geplaatst team. 

De olympische stand van zaken 

Hockey

Zowel het mannen- als het vrouwenteam zijn actief in Parijs. Bekijk het programma voor de hockeymannen en hockeyvrouwen. 

Hockeymannen 

  • Het Nederlandse mannenhockeyteam heeft twee keer goud gewonnen (1996, 2000) vier keer zilver (1928, 1952, 2004 en 2012) en drie keer brons (1936, 1948 en 1988). 
  • De competitie van de heren is de sterkste nationale competitie ter wereld. 
  • Alle 19 spelers spelen in de Hoofdklasse hockey. Kampong en Rotterdam zijn de clubs die de meeste spelers leveren aan TeamNL. 

 Hockeyvrouwen 

  • De hockeyvrouwen debuteerden in 1984 op de Spelen en haalden toen meteen goud. In totaal werden ze vier keer Olympisch kampioen (1984, 2008, 2012 en 2021), haalden ze tweemaal zilver (2004 en 2016) en driemaal brons (1988, 1996 en 2000). 
  • Net als bij de heren is de nationale competitie van de vrouwen de sterkste ter wereld. 
  • Alle 19 speelsters spelen in de Hoofdklasse hockey. Amsterdamsche Hockey & Bandy Club, HC ‘s-Hertogenbosch en SCHC Bilthoven zijn hofleveranciers wat betreft internationals. 

 Volleybalvrouwen 

  • In 2016 werd Nederland 4e op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro. 
  • Bijna alle speelsters die straks op de Olympische Spelen actief zijn hebben voorheen in de Eredivisie gespeeld.  
  • Op dit moment zijn er geen speelsters die in de Eredivisie spelen, de vrouwen spelen vooral in de Duitse en Italiaanse competities. 
  • Bekijk het olympische programma van de volleybalvrouwen. 

 Waterpolovrouwen 

  • Waterpolo heeft een sterk groeiende basis in Nederland, met name dankzij de successen van het vrouwenteam. 
  • Het team werd olympisch kampioen in 2008 in Beijing. 
  • Alle speelsters die straks op de Olympische Spelen actief zijn, hebben voorheen in de Eredivisie gespeeld. 
  • Vijf speelsters zijn actief in de Nederlandse Eredivisie, bij drie clubs: ZV de Zaan, Polar Bears en UZSC. 
  • Bekijk het olympische programma van de waterpolo vrouwen. 
Handbalvrouwen Olympische Spelen 760 X 456

Handbalvrouwen 

  • Handbal groeit in populariteit in Nederland, mede dankzij de successen van het vrouwenteam op wereldniveau. In 2016 werden de vrouwen vierde in Rio de Janeiro en tijdens de Spelen van Tokio was dit een vijfde plek. 
  • Bijna alle speelsters die straks op de Olympische Spelen actief zijn hebben voorheen in de Eredivisie dames gespeeld. 
  • Bekijk het olympische programma van de handbalvrouwen.  

Versterken van nationale competities 

“We moeten investeren in de kwaliteit van de eigen competities en daarmee vroege vertrekken naar het buitenland afremmen. Hoe langer een sporter in Nederland blijft hoe sterker de competitie wordt! Internationale competities moeten een aanvulling zijn op de nationale competities, niet in de plaats komen van. Dat is waarom we graag samenwerken,” aldus Herman Meppelink, technisch directeur van de volleybalbond. 
 
Het doel van de samenwerking is om waar mogelijk de nationale competities van teamsporten te versterken en verder te professionaliseren. Een topdivisie met een kern van gezonde, krachtige, professionele sportverenigingen, die ook lokaal en regionaal een maatschappelijke betekenis hebben. De samenwerkingspartijen zijn ervan overtuigd dat het langer behouden van talenten in Nederland leidt tot een sterke nationale teamsportcompetitie en topclubs. Hierdoor zal de aansluiting met de nationale teams versterkt worden en impact hebben op de prestaties van deze teams. Zo worden onze lokale helden bij de club de nationale helden in oranje. 

Deel dit artikel op social media: