Bonden Sportbonden

Kennissessie Fiscaliteit: goed advies is goud waard

2 juni 2024
Kennissessie Fiscaliteit: goed advies is goud waard

NOC*NSF en RSM organiseerden op donderdagochtend 23 mei een kennissessie over fiscaliteit voor sportbonden op Papendal. Deze sessie, onderdeel van het partnerschap tussen NOC*NSF en RSM, bood sportbonden essentiële informatie en praktische handvatten voor de toepassing van fiscale wet- en regelgeving. Naast de fiscaal experts van RSM waren er ook specialisten van de Belastingdienst, afdeling Landelijke Doelgroep Sport, aanwezig.

John-Paul Becks, Robert Oosterhof en Marcel Sloots van de Belastingdienst gaven om 10:00 uur het startschot. In een uur tijd werden sportbonden bijgepraat over verschillende fiscale onderwerpen die relevant zijn voor de sportsector. Vragen als "Hoe werkt het recht op aftrek van voorbelasting?", "Hoe zit het met btw in het buitenland?" en "Hoe moet je omgaan met belastingen bij barterdeals?" kwamen daarbij aan bod.

John-Paul Becks benadrukte het belang van bedachtzaamheid bij het aangaan van nieuwe (barter)contracten, kort samengevat met de wijsheid “bezint eer ge begint”.

Startpunt bij fiscale vragen

In het woud van fiscale regels is het soms lastig ‘de bomen door het bos’ te zien. Voor bonden is het handig om te weten dat op de website van de Belastingdienst praktische informatie beschikbaar is. Een goed startpunt bij diverse fiscale vragen. Ook kunnen sportbonden in sommige concrete gevallen gebruikmaken van het zogenoemde ‘vooroverleg’ van de fiscus.

Fiscalieit En Sport Kennissessie

John-Paul Becks van de Belastingdienst

Uitdagingen en kansen

Bonden willen uiteraard aan hun fiscale verplichtingen voldoen en tegelijkertijd optimaal gebruikmaken van de financiële voordelen. Maar hoe pakken ze dat het beste aan? In het belastingrecht is er geen ‘one-size-fits-all’ oplossing; vanzelfsprekend is iedere sportbond en iedere situatie anders. Het uiteindelijke antwoord op een fiscale vraag hangt vrijwel altijd af van de specifieke omstandigheden. Dat wil zeggen dat iedere bond eigen uitdagingen, maar ook kansen heeft.

RSM

Na een korte pauze namen experts Roy Demas, Sonja Matzedda en Richard de Grave van RSM het stokje over en gingen dieper in op de fiscale positie van sportbonden. Ze gaven concrete praktijkvoorbeelden en behandelden voorkomende fiscale thema’s in de sport. Vooral op het gebied van de vrijwilligersregeling (loonheffing), sportvrijstelling en de prorataregeling (btw) en vennootschapsbelasting leven er vragen bij de bonden.

Roy Demas (belastingadviseur met ruime ervaring in de sportwereld) schepte meer duidelijkheid over de vennootschapsbelastingplicht. Ondanks het feit dat bonden niet snel te maken krijgen met vennootschapsbelasting, kan het wel degelijk van belang zijn. Een stichting of vereniging kan namelijk toch vennootschapsbelasting verschuldigd zijn over de winst die ze met bepaalde activiteiten maken.

Sonja Matzedda (loonheffingen-specialist) en Richard de Grave (btw-specialist) bespraken achtereenvolgens vraagstukken op het gebied van loonheffing en btw. Ook dit zijn onderwerpen waarbij de bonden met enige regelmaat aanlopen tegen fiscale hobbels.

Fiscale helpdesk

Gezien de complexiteit van de fiscale regels, is het voor sportbonden waardevol dat ze kunnen terugvallen op de hulp van RSM. Door middel van de Fiscale helpdesk bieden de specialisten van RSM hulp en ondersteuning. De bonden kunnen met specifieke fiscale vraagstukken voor advies bij RSM terecht. Goed advies is in dit geval – soms letterlijk - goud waard.

De kennissessie werd afgesloten met een lunch en hier was voor de deelnemers alle gelegenheid om na te praten en vragen te stellen aan de experts van RSM.

De Experts Van RSM

V.l.n.r. Richard de Grave, Sonja Matzedda en Roy Demas van RSM. 

Vervolg

Voor NOC*NSF en RSM was het de eerste keer dat de kennissessie in deze vorm plaatsvond. Medeorganisator Marcel van het Hul (Programmamaker Sport NOC*NSF) zegt daarover: “Het animo voor deelname aan deze allereerste kennissessie was boven verwachting. De kennissessie was volledig volgeboekt. Het onderwerp leeft dus binnen de bonden. De deelnemers gaven aan dat ze de sessie als zeer waardevol en informatief hebben ervaren en hopen op een vervolg in de toekomst."

Sportbonden die zijn aangesloten bij NOC*NSF, kunnen in de tussentijd met complexe vragen terecht bij de Fiscale adviesdesk van RSM. Meer informatie en contactgegevens staan op de specifieke pagina voor bonden.

Fiscaal Advies via RSM

RSM, de officiële Accountancy & Tax partner van NOC*NSF, biedt sportbonden en topsporters advies op het gebied van fiscale- en accountancy-vraagstukken. Naast de jaarlijkse fiscale adviesdagen voor topsporters, is er ook een Fiscale helpdesk voor sportbonden. Deze helpdesk maakt deel uit van het partnerschap tussen NOC*NSF en RSM en biedt sportbonden ondersteuning bij fiscale vraagstukken

Deel dit artikel op social media: