NOC*NSF Column

Sporten dóór en vóór het goede doel

Marc van den Tweel 11 april 2024
Sporten dóór en vóór het goede doel

Enige tijd geleden deed ik mee aan een spinningmarathon voor Alpe d’HuZes. Sportief buffelen, vier uur afzien op pompende muziek in een sportschool - en ook nog een financiële bijdrage leveren aan de goede zaak (substantieel inschrijfgeld aftikken); het levert een fijn gevoel op! En ach, wie wordt er momenteel niet benaderd vanuit zijn of haar netwerk om een sporter voor het goede doel te steunen met een donatie?

In beweging voor het goede doel

De trend is jaren geleden gezet door Alpe d’HuZes: samen (letterlijk) in beweging komen om het goede doel te steunen. Dit (toen) vernieuwende initiatief werd al snel gevolgd, door tal van evenementen, die ook naam zijn gaan maken, zoals de Amsterdam City Swim (Stichting ALS) en HomeRide (Ronald McDonald Kinderfonds).

Vergis je niet, het zijn serieuze sportieve inspanningen. De 5.000 deelnemers aan Alpe d’HuZes bijvoorbeeld beklimmen op één dag fietsend, hardlopend, of wandelend zes keer de roemruchte berg. En de HomeRide (500 kilometer fietsen in 24 uur) heeft er inmiddels sportieve zusjes bij gekregen: HomeRun (240 kilometer hardlopen) en HomeWalk (120 kilometer wandelen). Met een start vanaf NOC*NSF’s basis Papendal overigens, op 29 juni aanstaande.

Sportplezier, presteren en vriendschap 

Vanuit een ‘vorig bestaan’ was ik een jaar of twaalf geleden intensief betrokken bij de HomeRide. Dat betekende voor mij persoonlijk de ‘comeback’ op de koersfiets – net als voor veel van mijn toenmalige teamgenoten. En ja, alle teamleden zijn blijven fietsen. Maar we mochten ook een aantal niet-sporters in onze gelederen verwelkomen. Voor hen geldt hetzelfde: het zijn enthousiaste sporters geworden. Sportplezier, presteren, maatschappelijke betrokkenheid en vriendschap werden kernwoorden voor deze groep.

Goede zaak 

Kortom: deze evenementen zijn meer dan fondsenwervende instrumenten geworden. Natuurlijk, deelnemers sporten vóór het goede doel. Dat is de ‘trigger’. Maar duizenden Nederlanders zijn er ook dóór gaan sporten. Want dat blijkt in de praktijk: mensen worden door dit soort evenementen aangezet tot sporten én blijven sporten, ook degenen voor wie dat niet gewoon was. Een prachtig neveneffect van deze waardevolle evenementen! Alleen daarom al: van harte aanbevolen. En natuurlijk ook omdat je er een goede zaak mee steunt.

Marc van den Tweel,
Algemeen directeur NOC*NSF

Deel dit artikel op social media: