Bonden Sportbonden Nationale Sportweek

​​​Tips en tricks om de activiteiten op jouw club te boosten tijdens de Nationale Sportweek

28 juli 2023
​​​Tips en tricks om de activiteiten op jouw club te boosten tijdens de Nationale Sportweek

Van 15 tot en met 24 september 2023 is de twintigste editie van de NOC*NSF Nationale Sportweek. Tijdens deze week maken (nieuwe) sporters laagdrempelig kennis met het sport- en beweegaanbod bij hen in de buurt. Voor sportclubs een ideaal moment om nieuwe leden te werven. Iedere sportclub kan meedoen aan de ​​Nationale Sportweek. Met deze 15 tips geef jij jouw club een boost tijdens de Nationale Sportweek.

1. ​​​Organiseer een gratis proef- of vriendentraining, zodat mensen laagdrempelig kennis kunnen maken met het sportaanbod van de club. Registreer deelnemers zodat je hen na afloop kunt benaderen met een vervolgaanbod, zoals ​​een extra gratis proeftraining, een lidmaatschap of een bezoekje aan een wedstrijd.

2. Organiseer laagdrempelige sport- en beweegactiviteiten voor mensen met (een verhoogd risico op) een gezondheidsachterstand. ​Bekijk ​de digitale brochure met laagdrempelig sportaanbod​ voor tips hoe je dit kan organiseren​.

3. Laat potentiële nieuwe leden de sfeer proeven van jouw club tijdens een leuke activiteit, zoals een barbecue of quiz avond. Roep je huidige leden op om familie, vrienden of buurtgenoten uit te nodigen voor deze activiteit. De directe sociale omgeving is namelijk de grootste drijfveer voor mensen om te gaan sporten.

4. Meld je aan voor de gratis online inspiratiesessie ‘Campagne voor de club’ van Martin van Berkel, expert op het gebied van sport- en verenigingscommunicatie. Op 22 augustus om 19.00 uur krijg je in negentig minuten concrete handvatten aangereikt om de zichtbaarheid van jouw club te vergroten en om een succesvolle campagne te voeren om nieuwe leden naar jouw club te trekken.

5. Laat jouw gemeente weten dat jouw club meedoet ​aan​ de Nationale Sportweek. Gemeenten kunnen zich aanmelden als Sportweekgemeente en komen daarmee op de ​​Nationale Sportweek landkaart. Zo kunnen inwoners uit jouw regio zien dat ​jouw club leuke activiteiten organiseert ​tijdens de Nationale Sportweek.

6. Gebruik de campagnetoolkit van de Nationale Sportweek​ om jouw activiteiten te promoten. ​Je ontvangt de toolkit als je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief. In de toolkit vind je alle materialen die jouw club kan inzetten om de activiteiten tijdens jouw Nationale Sportweek te promoten. De toolkit bevat onder andere de campagnevideo ‘Sport geeft je een boost’, toffe visuals, pakkende social media posts, nieuwsberichten en templates die je kan personaliseren. Vanaf 1 september gaat de campagne live en mag je de materialen verspreiden.

7. Betrek scholen bij jouw activiteiten. Tijdens de Nationale Sportweek zijn de scholen ​weer begonnen.​​ Een mooie gelegenheid om basisschoolkinderen in jouw gemeente het nieuwe schooljaar sportief te laten beginnen bij jouw club. Vooral in de jongste klassen van de basisschool zijn er nog veel kinderen die nog geen lid zijn van een sportclub.​

8. Werk samen met andere sportclubs en organiseer een sportfestival, waarbij bezoekers op één terrein meerdere sporten kunnen uitproberen.

9. Werk samen met ​andere ​partijen van buiten de sport, zoals, jongerenwerk, bedrijven en fysiotherapeuten of andere zorgpartijen. Jullie hebben vaak een gezamenlijk doel en kunnen elkaar versterken door samen te werken​.​

10. Vraag de gemeente of ​een​ sportbedrijf of zij extra ondersteuning kunnen bieden bij het organiseren van activiteiten.

11. Promoot jouw activiteiten via jouw eigen kanalen, zoals social media, nieuwsbrief en website. Gebruik op social media de hashtags #nsw2023, #BeActive en #sportgeeftjeeenboost, zodat wij jouw berichten kunnen liken en daarmee jouw bereik vergroten. ​

12. Breng jouw activiteiten onder de aandacht via een dorps- of regiokrant, om zo de mensen in jouw regio te bereiken die jouw club kanalen nog niet volgen.​​

13. Benader lokale media voor grotere activiteiten. Voor extra aandacht helpt het om een lokaal bekend iemand uit te nodigen voor de activiteit. Bijvoorbeeld de burgermeester, de wethouder sport of een bekend sporter of artiest. ​Wil je (lokale) media ​informeren ​dat je meedoet aan de Nationale Sportweek en over jullie activiteiten​ vertellen​? Dan ​kun je gebruikmaken van een persbericht. Om je hierbij te ondersteunen, zijn er templates voor persberichten beschikbaar in de campagnetoolkit. Je ontvangt de toolkit als je bent ingeschreven voor onze nieuwsbrief

14. Promoot de activiteiten via flyers of posters in jouw gemeente. Ook op deze manier kan je mensen bereiken in jouw regio die nog geen lid zijn van jouw club.

15. Zet je leden in om tijdens de Nationale Sportweek, en ook daarna, veel promotie maken voor de club. De grootste ambassadeurs van jouw club zijn jouw leden.

Deel dit artikel op social media: