Internationaal Tokyo 2020 Paralympisch

Inclusiever sporten in Tokio dankzij Game Changer-project

24 januari 2023
Inclusiever sporten in Tokio dankzij Game Changer-project

De mogelijkheden van mensen met een beperking vergroten door sport en daarmee een bijdrage leveren aan de legacy van de Olympische Spelen Tokyo 2020. Dat was het idee achter het Game Changer-project, dat in het leven geroepen werd door NOC*NSF. Daarvoor werkten we samen met de Japan Sports Council, drie stadsdelen van Tokio, de Nederlandse ambassade in Tokio en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het doel? Meer mensen met een beperking deel laten nemen aan de Japanse samenleving. Afgelopen week werd het project afgerond, met een mooi resultaat: meer mensen in Tokio kunnen genieten van de kracht van sport én het project wordt uitgebreid naar de rest van Japan.

Sinds 2017 reisden voor dit project diverse Paralympische sporters en experts op het gebied van sporten met een beperking regelmatig af naar Japan om kennis uit te wisselen en te inspireren. Ook bezochten delegaties uit Japan een aantal sportfaciliteiten in Nederland. In Tokio, maar ook online vanwege corona, werden kennis en plezier gedeeld via praktische workshops - Nederlandse topsporters bezochten bijvoorbeeld scholen voor kinderen met een beperkingen - én meer inhoudelijke bijeenkomsten, om zo het kennisniveau rondom inclusief sporten te vergroten. Want, hoewel de toegankelijkheid van gebouwen voor mensen met een beperking in Japan goed georganiseerd is, is het niet vanzelfsprekend dat zij ook toegang hebben tot sportfaciliteiten en begeleiding. Dankzij het Game Changer-project is dat nu verbeterd.

In Nederland sporten mensen met en zonder beperking samen. Dat was in Japan ongekend.
Herbert Wolff, hoofd internationale zaken NOC*NSF

Op naar Parijs

Nu het project in Tokio is afgerond kijkt NOC*NSF uit naar de volgende Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. Ook in deze wereldstad starten we een sociaal-maatschappelijk project met als doel het leven van verschillende groepen mensen een stukje mooier te maken via de kracht van sport.

Over dit project

Game Changer is een sociaal-maatschappelijk project dat NOC*NSF in het leven riep rondom de Spelen van Rio de Janeiro in 2016. De inzet ervan is om in het gastland van de Olympische en Paralympische Spelen iets betekenisvols achter te laten: in Rio lag de focus op sporten met jongeren in sloppenwijken (favela’s) en in Tokio dus op de inclusie van mensen met een beperking, in de sport. Het volgende station is Parijs.

English speaker? Read more about Game Changer Tokyo.

Deel dit artikel op social media: