NOC*NSF wil bewust bijdragen aan de legacy van Olympische en Paralympische Spelen in het land waarin de Spelen georganiseerd worden. Dat deden we voor het eerst in de aanloop naar de Spelen van Rio de Janeiro. In de Braziliaanse stad heeft NOC*NSF een project georganiseerd voor scholieren uit de favela's. Het succes van het project heeft NOC*NSF bemoedigd om ook voor de Spelen van Tokio een sociaal-maatschappelijk project te organiseren, het zogenaamde Game Changer-project.   

Game Changer-project Tokyo

Na de Spelen van Rio is NOC*NSF gesprekken gaan voeren met Japanse sportorganisaties, overheidsinstellingen en kennisinstellingen. Hieruit bleek dat mensen met een beperking moeilijkheden ondervinden in de Japanse samenleving. De toegankelijkheid van gebouwen, van het openbaar vervoer of van sportaccommodaties is weliswaar van hoog niveau, maar de integratie van mensen met een beperking in de Japanse samenleving loopt achter op die van Nederland. Mensen met een beperking en ook hun families durven niet makkelijk naar buiten te treden en de Japanse samenleving weet zich vaak geen raad in de omgang met mensen met een beperking. 

Sport is bij uitstek een middel om mensen met een beperking zelfvertrouwen te geven, hun integratie in de samenleving te vereenvoudigen en het contact tussen mensen met en zonder een beperking te versterken en verstevigen. 

De Nederlandse sport heeft op het gebied van integratie van mensen met een beperking in de laatste decennia veel bereikt. Deze ervaring en kennis kan voor Japan van waarde zijn en NOC*NSF heeft daarom, samen met hun Japanse partners, besloten de integratie van mensen met een beperking centraal te stellen in haar sociaal-maatschappelijk project in Tokio en op deze wijze een bijdrage te leveren aan de nalatenschap van de Olympische en Paralympische Spelen 2020.

Activiteiten

Het project van NOC*NSF concentreert zich op twee primaire activiteiten:

  • Kennisdeling
  • Inspiratie 

Minimaal één keer per jaar gaan Nederlandse experts hun kennis en ervaring op het gebied van gehandicaptensport delen met sportclubs, scholen en overheidsinstellingen in Tokio. De kennisoverdracht richt zich vooral op het versterken van deze organisaties, zodat zij in de toekomst zelfstandig een sportaanbod voor mensen met een beperking kunnen aanbieden, realiseren en uitvoeren. 

Eveneens minimaal één keer per jaar gaan Nederlandse paralympische en olympische sporters naar Tokio om met hun persoonlijke verhalen, passie en sportieve successen mensen met een beperking, hun families, docenten, coaches etc. te inspireren en te motiveren.

Samenwerkingspartners

NOC*NSF werkt in het project nauw samen met de Japan Sport Council, de Nederlandse ambassade in Japan en drie stadsdelen van Tokyo.

Japan Sport Council is een aan het Japanse ministerie van Sport gelieerde organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het sportbeleid van de Japanse overheid. Een belangrijk onderdeel van dit beleid is de integratie van mensen met een beperking in de Japanse samenleving door middel van sport.

Japan Sport Council heeft in overleg met NOC*NSF drie stadsdelen geselecteerd die in de komende jaren een bijzondere inzet willen plegen op de integratie van mensen met een beperking. Deze stadsdelen zijn: Edogawa City, Nishitokyo en Adachi City.

Looptijd

Het project loopt tot en met maart 2022. Daarna zullen de Japanse partners het project overnemen en hun opgedane kennis en ervaring integreren in hun regulier sport- en inclusiebeleid.

Mijlpalen Game Changer Project

16 t/m 20 januari 2023

De afsluitende en laatste workshop in Tokyo met Rogier Dorsman, Paralympisch gouden medaillewinnaar Tokyo 2020, gouden medaillewinnaar tafeltennis Kelly van Zon, parasportexpert Marjolein de Boer, en voormalig IPC bestuurslid Rita van Driel.

29 september t/m 9 oktober 2022

Game Changer workshop in Tokyo met voormalig IPC bestuurslid Rita van Driel.

19 augustus 2021

Virtuele bijeenkomst met meer dan 100 deelnemers uit binnen- en buitenland en met livestreams vanuit Tokyo en uit Nederland. Tijdens de bijeenkomst werden de voorlopige resultaten van het project gepresenteerd en kwamen Paralympische sporters, vrijwilligers en projectmedewerkers aan het woord.  

16 mei 2021

In de drie stadsdelen, Japan Sport Council en NOC*NSF hebben tijdens een virtuele ceremonie het Memorandum of Understandig (MoU) vernieuwd. De vijf partners zijn toen overeengekomen het Game Changer project te verlengen tot 31 maart 2022.

1 november 2020

In het stadsdeel Adachi City is in samenwerking met de Cruyff Foundation een Special Cruyff Court geopend.

2020-2021

In verband met de coronareisbeperkingen in Japan en Nederland konden de workshops in Japan niet georganiseerd worden. In plaats van de fysieke workshops werd maandelijkse online workshops onder leiding van Paralympisch expert Rita van Driel georganiseerd voor de stadsdelen in Tokyo en voor het Japan Sport Council.

Ondanks de coronamaatregelen hebben de Japanse partners het Game Changer project kunnen voortzetten. De stadsdelen hebben onder meer Sport Service Points opgericht waar mensen met een beperking worden ondersteund bij het vinden van passende sportactiviteiten. Daarnaast zijn Walking Challenges georganiseerd voor mensen met en zonder beperking. Bovendien hebben de stadsdelen regelmatig workshops voor scholieren, docenten en vrijwilligers georganiseerd.

18-22 November 2019

NOC*NSF organiseert de zesde workshop voor de stadsdelen in Tokio. Paralympisch zwemmer Gert Jan Schep en de Parasport experts Rita van Driel en Heleen Moes leiden de workshops.

16 t/m 20 september 2019

Een delegatie van Japan Sport Council en de drie stadsdelen volgen tweede workshop in Nederland. De delegatie spreekt met Nederlandse experts en bezoeken instellingen voor mensen met een beperking en trainingsaccommodaties voor paralympische sporters.

1 t/m 5 juli 2019

NOC*NSF organiseert de vijfde workshop voor de stadsdelen in Tokio. Paralympisch atlete en Europees kampioen Marlène van Gansewinkel en de expert Rita van Driel leiden de workshops.

4 t/m 8 februari 2019

NOC*NSF organiseert de vierde workshop voor de stadsdelen in Tokio. Rolstoelbasketbalsters en wereldkampioenen Mariska Beijer en Bo Kramer, en de experts Rita van Driel en Marjolijn de Boer (MEE Rotterdam), leiden de workshops.

8 t/m 12 oktober 2018

NOC*NSF organiseert een derde workshop voor de stadsdelen in Tokio. Rita van Driel leidt de workshops. Er wordt besloten dat in de drie stadsdelen Sportservicepunten komen waar mensen met een beperking gericht worden geholpen bij het vinden van een sport die bij hun past en een passende club of vereniging.

25 t/m 29 juni 2018

NOC*NSF organiseert de tweede workshop voor de stadsdelen in Tokio. De workshop wordt gegeven door Dolf Nijbroek (coach G-korfbal), Marjolijn de Boer (MEE Rotterdam) en Rita van Driel (NOC*NSF).

19 t/m 23 november 2017

Een delegatie van Japan Sport Council en de drie stadsdelen volgen workshops in Nederland, spreken experts en bezoeken instellingen voor mensen met een beperking en trainingsaccommodaties voor paralympische sporters.

4 t/m 11 november 2017

NOC*NSF organiseert de eerste workshops voor de stadsdelen in Tokio. Het Nederlandse IPC-lid Rita van Driel, als expert, en paralympische tafeltennisster Kelly van Zon, als inspirerende sporter, leiden de workshops.

10 oktober 2017

NOC*NSF, Japan Sport Council en de drie stadsdelen tekenen op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Tokio een samenwerkingsovereenkomst.