NOC*NSF wil bewust bijdragen aan de legacy van Olympische en Paralympische Spelen in het land waarin de Spelen georganiseerd worden. Voor het eerst heeft NOC*NSF dit gedaan in de aanloop naar de Spelen van Rio de Janeiro. In de Braziliaanse stad heeft NOC*NSF een project georganiseerd voor scholieren uit de favela's. Het succes van het project heeft NOC*NSF bemoedigd om ook voor de Spelen van Tokio een sociaal-maatschappelijk project te organiseren, het zogenaamde Game Changer project.   

Game Changer Project Tokyo 2020

Na afloop van de Spelen van Rio is NOC*NSF gesprekken gaan voeren met Japanse sportorganisaties, overheidsinstellingen en kennisinstellingen. Hieruit bleek dat mensen met een beperking moeilijkheden ondervinden in de Japanse samenleving. De toegankelijkheid van gebouwen, van het openbaar vervoer of van sportaccommodaties is weliswaar van een hoog niveau, maar de integratie van mensen met een beperking in de Japanse samenleving loopt achter op die van Nederland. Mensen met een beperking en ook hun families durven niet makkelijk naar buiten te treden en de Japanse samenleving weet zich vaak geen raad in de omgang met mensen met een beperking. 

Sport is bij uitstek een middel om mensen met een beperking zelfvertrouwen te geven, hun integratie in de samenleving te vereenvoudigen en het contact tussen mensen met en zonder een beperking te versterken en verstevigen. 

De Nederlandse sport heeft op het gebied van integratie van mensen met een beperking in de laatste decennia veel bereikt. Deze ervaring en kennis kan voor Japan van waarde zijn en NOC*NSF heeft daarom, samen met hun Japanse partners, besloten de integratie van mensen met een beperking centraal te stellen in haar sociaal-maatschappelijk project in Tokio en op deze wijze een bijdrage te leveren aan de legacy van de Olympische en Paralympische Spelen 2020.

Beluister hier een podcast over het Game Changer Tokyo 2020 Project.

Activiteiten

Het project van NOC*NSF concentreert zich op twee primaire activiteiten:

 • Kennisdeling
 • Inspiratie 

Minimaal één keer per jaar gaan Nederlandse experts hun kennis en ervaring op het gebied van gehandicaptensport delen met sportclubs, scholen en overheidsinstellingen in Tokio. De kennisoverdracht richt zich vooral op het versterken van deze organisaties, zodat zij in de toekomst zelfstandig een sportaanbod voor mensen met een beperking kunnen aanbieden, realiseren en uitvoeren. 

Eveneens minimaal één keer per jaar gaan Nederlandse paralympische en olympische sporters naar Tokio om met hun persoonlijke verhalen, passie en sportieve successen mensen met een beperking, hun families, docenten, coaches etc. te inspireren en te motiveren.

Samenwerkingspartners

NOC*NSF werkt in het project nauw samen met de Japan Sport Council, de Nederlandse ambassade in Japan en drie stadsdelen van Tokyo.

Japan Sport Council is een aan het Japanse ministerie van Sport gelieerde organisatie die verantwoordelijk is voor de uitvoering van het sportbeleid van de Japanse overheid. Een belangrijk onderdeel van dit beleid is de integratie van mensen met een beperking in de Japanse samenleving door middel van sport.

Japan Sport Council heeft in overleg met NOC*NSF drie stadsdelen geselecteerd die in de komende jaren een bijzondere inzet willen plegen op de integratie van mensen met een beperking. Deze stadsdelen zijn: Edogawa City, Nishitokyo en Adachi City.

Looptijd

Het project loopt tot en met december 2020. NOC*NSF gaat er van uit dat in deze periode de betrokken partners en overige Japanse organisaties voldoende kennis en inspiratie hebben opgedaan om het project zelfstandig voort te zetten.

Mijlpalen Game Changer Project

 • 10 oktober 2017
  NOC*NSF, Japan Sport Council en de drie stadsdelen tekenen op de residentie van de Nederlandse ambassadeur in Tokio een samenwerkingsovereenkomst.

 • 4 t/m 11 november 2017
  NOC*NSF organiseert de eerste workshops voor de stadsdelen in Tokio. Het Nederlandse IPC-lid Rita van Driel, als expert, en paralympische tafeltennisster Kelly van Zon, als inspirerende sporter, leiden de workshops.

 • 19 t/m 23 november 2017
  Delegatie van Japan Sport Council en de drie stadsdelen volgen workshops in Nederland, spreken experts en bezoeken instellingen voor mensen met een beperking en trainingsaccommodaties voor paralympische sporters.

 • 25 t/m 29 juni 2018
  NOC*NSF organiseert tweede workshop voor de stadsdelen in Tokio. De workshop wordt gegeven door Dolf Nijbroek (coach G-korfbal), Marjolijn de Boer (MEE Rotterdam) en Rita van Driel (NOC*NSF).

 • 8 t/m 12 oktober 2018
  NOC*NSF organiseert derde workshop voor de stadsdelen in Tokio. Rita van Driel leidt de workshops. Er wordt besloten dat in de drie stadsdelen Sport Service Punten komen waar mensen met een beperking gericht worden geholpen bij het vinden van een sport die bij hun past en een passende club of vereniging.

 • 4 t/m 8 februari 2019
  NOC*NSF organiseert de vierde workshop voor de stadsdelen in Tokio. Rolstoelbasketbalsters en wereldkampioenen Mariska Beijer en Bo Kramer, en de experts Rita van Driel en Marjolijn de Boer (MEE Rotterdam), leiden de workshops.

 • 1 t/m 5 juli 2019
  NOC*NSF organiseert de vijfde workshop voor de stadsdelen in Tokio. Paralympische atlete en Europees kampioen Marlène van Gansewinkel en de expert Rita van Driel leiden de workshops.

 • 16 t/m 20 september 2019
  Delegatie van Japan Sport Council en de drie stadsdelen volgen tweede workshop in Nederland. De delegatie spreekt met Nederlandse experts en bezoeken instellingen voor mensen met een beperking en trainingsaccommodaties voor paralympische sporters.