Sportgeschiedenis Sporthistorie

NOC*NSF-erelid Willem Cornelis overleden

30 november 2022
NOC*NSF-erelid Willem Cornelis overleden

Ons bereikte het verdrietige bericht dat zondagavond in Utrecht ons erelid Willem Cornelis is overleden. Hiermee verliest de Nederlandse sport een kundig en inspirerend bestuurder, maar vooral een fijn mens.

Willem Cornelis heeft zich in diverse bestuursfuncties verdienstelijk gemaakt voor de Nederlandse sport en het hockey in het bijzonder. In 1969 werd hij al op 31-jarige leeftijd voorzitter van de Utrechtse omnisportvereniging SV Kampong.

Van 1981 tot 1985 was Cornelis bestuurslid van het Nederlands Olympisch Comité (NOC). Drie jaar later in 1988 werd hij chef de mission van de Nederlandse olympische ploeg bij de Winter- en Zomerspelen. In Calgary zag hij Yvonne van Gennip driemaal goud winnen. Later dat jaar leidde hij de Nederlandse equipe tijdens de Zomerspelen in Seoul.

In 1989 werd hij voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond, een functie die hij negen jaar zou vervullen. Daarna trad hij opnieuw toe tot het bestuur van het NOC, dat inmiddels gefuseerd was met de Nederlandse Sport Federatie. Bij zijn aftreden in november 2004 werd hij benoemd tot erelid van NOC*NSF. Van het IOC ontving hij de Olympic Order in zilver. In deze periode heeft hij veel gedaan om sport onderling en met de maatschappij te verbinden. En met zijn innemende persoonlijkheid heeft hij daarbij veel voor elkaar gekregen en daarvoor is de sport hem zeer dankbaar.

Willem Cornelis is 84 jaar geworden. Wij wensen zijn naasten en dierbaren veel sterkte toe om dit verlies een plek te geven.

Deel dit artikel op social media: