NOC*NSF Partners

Waterstofmissie op weg naar Parijs

7 oktober 2022
Waterstofmissie op weg naar Parijs

TeamNL en waterstofconsortium Missie H2 verlengen de samenwerking tot en met de Olympische en Paralympische Spelen van 2024 in Parijs. Dat hebben de consortiumpartners en NOC*NSF op 7 oktober bekendgemaakt tijdens het energiesymposium ‘Wind meets gas’ in Groningen.

De samenwerking heeft het doel de waterstofbeweging in Nederland verder aan te jagen ten behoeve van de energietransitie. Bovendien helpt Missie H2 NOC*NSF om de sport in Nederland verder te verduurzamen en de olympische sporters van TeamNL zo duurzaam mogelijk te laten deelnemen aan de Spelen in Parijs. Olympisch kampioenen Marit Bouwmeester en Kiran Badloe zijn enthousiaste ambassadeurs van Missie H2.

Nederland Waterstofland 2030

Met Missie H2, partner van TeamNL, slaan acht partijen uit de waterstofketen (Gasunie, Groningen Seaports, Port of Amsterdam, Remeha, Shell Nederland, Toyota, Eneco en Vopak,) de handen ineen om de zichtbaarheid en slagkracht van de waterstofmissie te vergroten met behulp van de kracht van Olympische en Paralympische sport.

Onder de campagnevlag ‘Nederland Waterstofland 2030’ wil Missie H2 samen met TeamNL, waterstofambassadeurs Kiran Badloe en Marit Bouwmeester plus de (water)sportbonden, met positieve energie de inmiddels gestarte waterstofbeweging inspireren en versnellen.

Het belang van sport en sportplezier gaat in ons land uitstekend samen met de ambitie om te verduurzamen
Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF

Ulco Vermeulen van Gasunie en initiatiefnemer Missie H2: "Sinds de start van Missie H2 in 2019 is er veel gebeurd op het gebied van waterstof. Nu moeten we doorpakken. Daar kunnen we de positieve energie van onze TeamNL-sporters  goed bij gebruiken. Want als we nu gezamenlijk een tandje bijschakelen, kan Nederland Waterstofland tijdens de zomerspelen in Parijs op koers liggen om onze waterstofmarkt vanaf 2030 volledig te laten functioneren."

Aftelklok Missie H2 760X456

Duurzaam richting Parijs

Missie H2 zet  de collectief beschikbare duurzaamheidskennis en ervaring bij de partners in voor verdere verduurzaming van de Nederlandse sport. Dat gebeurt onder meer door  de sporters van TeamNL te helpen zo duurzaam mogelijk deel te nemen aan de Olympische Spelen in Parijs. Marc van den Tweel, algemeen directeur NOC*NSF: "Het belang van sport en sportplezier gaat in ons land uitstekend samen met de ambitie om te verduurzamen."

"We hebben een unieke verenigingsstructuur waardoor mensen zich rechtstreeks betrokken voelen bij verduurzaming van hun eigen sportomgeving. Dat zien we bijvoorbeeld aan het succes van de energiecoaches die via NOC*NSF verenigingen adviseren bij concrete stappen. De enorme kennis en ervaring die wij geboden krijgen van onze partners van Missie H2 is van groot belang om de ambities te kunnen verhogen, zeker richting de spelen in Parijs."

Unieke kansen voor waterstof

Nederland heeft unieke kansen als het gaat om waterstof: de Noordzee voor grootschalige productie van windenergie, de zeehavens als logistieke hubs, enorm veel kennis over waterstof in de mobiliteit en huishoudens, grote industrieclusters die de overstap naar waterstof willen maken én een van de betere energietransportnetwerken van de wereld.

Deel dit artikel op social media: