Sportgeschiedenis Olympisme Sporthistorie

Sportherdenking in teken van voetbal in Tweede Wereldoorlog

4 mei 2022
Sportherdenking in teken van voetbal in Tweede Wereldoorlog

Bij het Olympisch Stadion in Amsterdam is vandaag de jaarlijkse sportherdenking gehouden. Deze keer stond de herdenking in het teken van voetbal. Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, was één van de sprekers tijdens de bijeenkomst.

Tijdens het inhoudelijk programma waren er toespraken van Simone Kukenheim (wethouder Sport Amsterdam) en Evgeniy Levchenko (voormalig Oekraïens international en huidig voorzitter VVCS). Ook Anneke van Zanen-Nieberg sprak de aanwezigen toe.

In haar toespraak trok de voorzitter van NOC*NSF een vergelijking met de actualiteit. "Hoe schrijnend is het om te zien dat de geschiedenis zich in sommige opzichten steeds weer herhaalt", hield zij haar toehoorders voor. "Laten we de intrinsieke kracht van sport benutten om ná oorlogen enige menselijkheid en waardigheid te herstellen. Maar laten we vandaag vanuit diezelfde kracht vooral herdenken."

Lees hier haar gehele toespraak.

Ieder jaar staat de Sportherdenking in het teken van een bepaalde sport in de Tweede Wereldoorlog. Deze keer stond het voetbal centraal. Voor deze gelegenheid werd stilgestaan bij de lijst van 2212 namen van oorlogsslachtoffers in het voetbal, die staan op het KNVB-monument in Zeist. Inmiddels zijn daar door onderzoek nog 500 namen bijgekomen.

In de oorlogsjaren zijn ook negentien spelers van het Nederlands elftal omgekomen, net als twee voormalige bondscoaches en twee voorzitters van de voetbalbond.

Voetbaltrainer Louis van Gaal was bij de plechtigheid aanwezig. De huidige bondscoach legde aansluitend één van de vijf kransen bij het beeld van Prometheus, het oorlogsmonument van de Nederlandse sport op het plein voor het Olympisch Stadion.

Ook Anneke van Zanen-Nieberg legde samen met KNVB-voorzitter Just Spee een van de kransen. De andere kransen werden gelegd door Evgeniy Levchenko, Klaas-Jan Huntelaar (Ajax), Allard Broedelet (Bouwinvest), Simone Kukenheim (Amsterdam), gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Jeroen Olthof, Tjapko Poppens (burgemeester Amstelveen) en Carla de Groot (Olympisch Stadion).

Deel dit artikel op social media: