Topsport Tokyo 2020

Maurits Hendriks: Grootste ploeg is geen doel, maar laat wel zien hoe TeamNL zich ontwikkelt

Marieke de Ruijter 1 juli 2021
Maurits Hendriks: Grootste ploeg is geen doel, maar laat wel zien hoe TeamNL zich ontwikkelt

TeamNL verschijnt in Tokio aan de start met de grootste delegatie sporters ooit. Dat zegt vooral iets over de brede basis van de Nederlandse topsport volgens Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. ‘’Het kunnen enorm verrassende Spelen worden.’’

Met nog enkele voordrachten en kwalificaties te gaan heeft de olympische ploeg waarmee TeamNL naar Tokio afreist bijna definitief vorm gekregen. Het team bestaat op dit moment uit liefst 292 sporters (inclusief reserves). Dat maakt de huidige lichting veruit de grootste ploeg ooit die voor Nederland aan de start van een Olympische Spelen verschijnt. De grootste ploeg tot nu toe was die van Beijing 2008. Daar kwamen 240 Nederlandse sporters in actie.

"De grootste ploeg is nooit een doel op zich," begint Maurits Hendriks, technisch directeur van NOC*NSF. "Maar het zegt wel iets over de breedte van de Nederlandse topsport. En het laat zien hoe TeamNL zich blijft ontwikkelen. We werken constant aan het verbreden van onze basis. We willen in meer sporten naar de wereldtop. De omvang van dit team is daar een afspiegeling van."

Nieuwe sporten

"Het is fantastisch dat we ons hebben gekwalificeerd in de nieuwe sporten 3x3 basketbal en skateboarden. Ook zijn we terug aan de start bij kanoslalom, voetbal, synchroonzwemmen en waterpolo. Prachtig om te zien dat er voor het eerst in ruim 50 jaar weer een gewichtheffer voor Nederland op de Olympische Spelen is en daar kan nog een karateka aan toegevoegd worden. Dan staan we bij 35 van de 50 olympische disciplines die op het programma staan in Tokio aan de start."

Eerder vandaag liet chef de mission Pieter van den Hoogenband weten dat Churandy Martina en Keet Oldenbeuving de vlaggendragers voor TeamNL zijn tijdens de openingsceremonie van de Spelen. Hendriks: "Die keuze bevestigt het brede beeld van de Nederlandse topsport. De routinier, Martina, en de debutante in een nieuwe sport, Oldenbeuving, verbinden misschien wel drie generaties Nederlandse topsporters."

Vlaggendragers Teamnl Tokyo2020 Churandy Martina Keet Oldenbeuving Pieter Van Den Hoogenband 760

Chef de mission Pieter van den Hoogenband met vlaggendragers Churandy Martina en Keet Oldenbeuving

Veerkracht

Het potentieel van TeamNL is groot volgens Hendriks. Maar we kunnen ons nog niet rijk rekenen. "We staan er goed voor. Daar hebben sporters en coaches keihard aan gewerkt. Ook na de aanvankelijke teleurstelling van vorig jaar is er weer hard getraind. Sporters hebben enorme veerkracht getoond. Maar het kunnen weleens enorm verrassende Spelen worden. Vooral omdat in veel sporten de competitie in de afgelopen jaren anders is geweest dan voorheen. Vergelijkingen zijn moeilijk te maken. Maar TeamNL verschuilt zich niet. We zijn klaar voor Tokio."

Tokyo 2020

Op onze website TeamNL.org en op onze TeamNL-socials volgen we onze sporters in Tokio op de voet:

 

Deel dit artikel op social media: