Topsport Tokyo 2020

Churandy Martina en Keet Oldenbeuving samen vlaggendrager olympisch TeamNL

1 juli 2021
Churandy Martina en Keet Oldenbeuving samen vlaggendrager olympisch TeamNL

Sprinter Churandy Martina (36) en skateboarder Keet Oldenbeuving (16) dragen op 23 juli tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen samen de Nederlandse vlag het Nieuw Olympisch Stadion in Tokio binnen. Dat maakte chef de mission Pieter van den Hoogenband bekend tijdens de teamoverdracht.

Van den Hoogenband kon twee personen aanwijzen om TeamNL het Olympisch Stadion binnen te leiden, omdat het IOC gendergelijkheid stimuleert. Ieder land heeft daarom voor het eerst in de geschiedenis de kans om de vlag door een man en een vrouw naar binnen te laten dragen. Van den Hoogenband: "Churandy en Keet schuif ik heel graag naar voren als de boegbeelden van onze ploeg. Zij zijn straks het gezicht van TeamNL dat de rest van de wereld toont waar wij voor staan. Een routinier en een rookie samen als inspiratie voor ons team en Nederland."

Teamoverdracht

De teamoverdracht is het formele moment waarop de sporters de overgang maken van de sportbonden naar NOC*NSF. De olympische en paralympische sporters staan vanaf nu onder leiding van de chefs de mission Pieter van den Hoogenband en Esther Vergeer. Anneke van Zanen-Nieberg, voorzitter van NOC*NSF, bezegelde het moment symbolisch door uit naam van alle sportbonden aan beide chefs twee Nederlandse vlaggen uit te reiken.

Van Zanen-Nieberg: "Ik ben er erg trots op dat NOC*NSF vandaag een enthousiast en kansrijk olympisch en paralympisch TeamNL presenteert. Namens alle sportbonden leg ik TeamNL graag in de handen van onze chefs de mission en wens ik de sporters, begeleiders en iedereen die bij de uitzending van TeamNL betrokken is veel succes in Tokio."

Paralympisch chef de mission Esther Vergeer: "Dit is de start van de laatste fase. Vanaf nu zetten we als één team onder één vlag koers naar Tokio. En we zijn er klaar voor."

Grootste ploeg ooit

De olympische ploeg die afreist naar Tokio is de grootste vertegenwoordiging van TeamNL op een Olympische Spelen ooit. Tot nu toe bestaat het team uit 292 sporters inclusief reserves. De grootste ploeg tot nu was Beijing 2008, daar zijn 240 sporters in actie gekomen. Het team bestaat, net als in Rio, uit meer vrouwen dan mannen. TeamNL heeft zich gekwalificeerd in 34 van de 50 olympische disciplines die op het programma staan in Tokio. Op dit moment vinden er nog kwalificaties en voordrachten plaats. De exacte samenstelling van de ploeg waarmee TeamNL naar Tokio reist, wordt later deze maand bekend.

Tokyo 2020

Op onze website TeamNL.org en op onze TeamNL-socials volgen we onze sporters in Tokio op de voet:

 

Deel dit artikel op social media: