Sportgeschiedenis Sporthistorie Olympisme

Nationale Sportherdenking over de rol van sport na een oorlog

4 mei 2021
Nationale Sportherdenking over de rol van sport na een oorlog

Vandaag is bij het Olympisch Stadion de jaarlijkse de Nationale Sportherdenking gehouden. Het thema was het belang van sport bij de wederopbouw na een oorlog. NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen, paralympisch chef de mission Esther Vergeer en Marc van de Kuilen, veteraan en topsporter, kwamen aan het woord.

De Nationale Sportherdenking bestond uit twee delen. Het eerste gedeelte was er in het Olympisch Stadion een praatprogramma van journalist Frits Barend en sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Gasten zijn onder meer Mart de Kruif, voorzitter van de Invictus Games 2020, Marc van de Kuilen, veteraan en topsporter, en Alina Zoet, deelnemer aan de Invictus Games van 2018 in Sydney. Ook Esther Vergeer was aanwezig, chef de mission van de Nederlandse paralympische ploeg.

Daarna volgde de ceremoniële herdenking. Daar werd gesproken door NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg, Simone Kukenheim, sportwethouder van Amsterdam, en Marc van de Kuilen. Vanwege de beperkende maatregelen was zowel de bijeenkomst als de herdenking niet openbaar. 

Aansluitend volgde de kranslegging bij het beeld van Prometheus, buiten bij de entree van het Olympisch Stadion. Vijf partijen legden een krans in de vorm van de olympische ringen, om de sporters te herdenken die zijn omgekomen in de oorlog. Namens NOC*NSF legden Anneke van Zanen-Nieberg en Esther Vergeer de bloemen. Edwin van der Sar en Marc van de Kuilen verrichten de plechtigheid namens Ajax. 

Paralympische Spelen


Na afloop van de Tweede Wereldoorlog waren er wereldwijd miljoenen slachtoffers met zware verwondingen. Bij de wederopbouw werd in veel landen sport ingezet om deze mensen te begeleiden bij hun terugkeer in de maatschappij. Vooral in het Engelse Stoke Mandeville werden spectaculaire resultaten geboekt, onder leiding van neuroloog Ludwig Guttmann. Op deze plek waren in 1948 de eerste internationale wedstrijden tussen Nederlandse en Engelse gehandicapte sporters, die zouden uitgroeien tot de Paralympische Spelen. In feite is de gehandicaptensport dus een directe nalatenschap van de Tweede Wereldoorlog.

De Invictus Games werken in onze tijd nog steeds volgens die gedachte, want dit internationale sportevenement gebruikt de kracht van sport om herstel te stimuleren en revalidatie te ondersteunen. Deze sporters zijn gewone mensen, zoals iedereen, die echter bijzondere, vaak nare dingen hebben meegemaakt, en nu weer bijzondere, mooie dingen doen. Dat is dan ook de reden dat er samenwerking is met de organisatie van de Invictus Games.

Deel dit artikel op social media: