Topsport Tokyo 2020

‘’Het plaatje van waar we straks in Tokio mee te maken hebben is echt wel beter ingekleurd’’

Marieke de Ruijter 7 mei 2021
‘’Het plaatje van waar we straks in Tokio mee te maken hebben is echt wel beter ingekleurd’’

Hoe organiseer je de Olympische en Parlympische Spelen tijdens een pandemie? Om aan die vraag handen en voeten te geven voor alle betrokkenen, bracht het IOC in samenwerking met het IPC verschillende ‘playbooks’ uit. Inmiddels is er een tweede versie van deze ‘handboeken voor de Spelen’ uitgegeven waarin meer helderheid wordt gegeven over de maatregelen rondom Covid-19 tijdens Tokyo2020.

‘’Op een aantal facetten is er door de organisatie meer duidelijkheid gegeven,’’ begin Maurits Hendriks, technisch directeur bij NOC*NSF. ‘’Het plaatje van waar we straks in Tokio mee te maken hebben is echt wel beter ingekleurd. Dat betekent dat we een duidelijk beeld hebben van welke consequenties de maatregelen op dagelijkse basis voor sporters hebben.’’ ‘’De definitieve versies van de playbooks volgen in juni,’’ vult Pieter van den Hoogenband, chef de mission voor olympisch TeamNL aan. ‘’Maar deze versie helpt om zaken weer scherper te krijgen.’’

Zo is nu definitief duidelijk wat het testprotocol inhoudt, wat je als sporter precies moet doen voor je Nederland verlaat en welke apps verplicht zijn om te gebruiken. Hendriks: ‘We weten nu dat de organisatie kiest voor een ander type PCR-test dan wij gewend zijn. In plaats van een wattenstaafje in je keel moet je bij deze testmethode spugen in een bakje. En onze zeilploeg heeft er bijvoorbeeld al heel vroeg voor gekozen om niet in het olympisch dorp te verblijven. Zij hebben eigen accommodatie geregeld. Lang was onzeker hoe daarmee omgegaan werd, maar nu weten we dat dat geaccepteerd wordt. Uiteraard wel met de strenge maatregelen. Die blijven voor iedereen op dezelfde manier van kracht.’’

Wij hebben een vrij goed beeld van wat we kunnen verwachten. En nu is het enorm belangrijk dat de hoofdrolspelers, de sporters, dat ook weten.
Pieter van den Hoogenband, chef de mission olympisch TeamNL

Adaptief vermogen

Nu er meer duidelijkheid is vanuit de organisatie, is het zaak om alle betrokkenen de informeren. Van den Hoogenband: ‘’Wij hebben een vrij goed beeld van wat we kunnen verwachten. En nu is het enorm belangrijk dat de hoofdrolspelers, de sporters, dat ook weten. En om hun vragen te beantwoorden. Daarnaast moeten we ze erop voorbereiden dat ze met een aantal zaken rekening moeten houden. We doen ontzettend ons best om alles zo goed mogelijk voor te bereiden, dus ook de scenario’s als zaken net iets minder soepel verlopen. Misschien moet je lang in de rij voor een test, voor eten, voor de lift of voor het vervoer. Daarin moeten we een beroep doen op het adaptief vermogen van iedereen.’’

De grootste uitdaging blijft om de Spelen voor de sporters zo normaal mogelijk te laten zijn ziet ook Esther Vergeer, chef de mission voor paralympisch TeamNL: ‘’We moeten sporters de kans geven om zich zoveel mogelijk op de prestatie te concentreren en zo weinig mogelijk op de noodzakelijke maatregelen. Het wordt een hele klus om een normale prestatieomgeving te creëren, maar daar zijn we voor en dat doen we met plezier en energie.’’

Droge setting

Uit de playbooks blijkt ook dat sporters en staf zich alleen in de venues en het dorp mogen bevinden, daarbuiten worden ze niet geacht te zijn. Hendriks: ‘’De setting is heel droog. Dat vraagt van iedereen een bepaalde mindset. Maar gelukkig zie ik om mij heen dat die mindset al wel onderdeel is geworden van de normale habitat van TeamNL. Je ziet dat de sporters het afgelopen jaar al aardig gewend zijn geraakt aan een heel streng leefritme zonder sociale contacten. En dat wordt in Japan heel belangrijk, dat is wel duidelijk.’’

Hendriks benadrukt dat de maatregelen er nu eenmaal zijn en dat betrokken daar zo goed mogelijk mee om moeten gaan. Hij heeft vooral lof voor de rol van het IOC in het organiseren van de Spelen in covidtijd. ‘’Vandaag lieten ze bijvoorbeeld weten dat zij samen met BioNTech/Pfizer kosteloos Covid-19-vaccins ter beschikking stellen aan alle teams die deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen. Dat is mooi nieuws en daarmee laten ze zien wat voor organisatie ze zijn.’’

Deel dit artikel op social media: