Bonden Sportbonden

Online Symposium Inclusie en Diversiteit op 14 januari 2021

11 november 2020

Op donderdag 14 januari 2021 organiseert NOC*NSF, in samenwerking met de Alliantie Gelijkspelen, het symposium Inclusie en Diversiteit. Van 10.00 uur tot 12.00 uur proberen we jullie, door middel van een scala aan workshops, plenaire gedeeltes en interactieve sessies, te inspireren en informeren om aan de slag te gaan met inclusie en diversiteit  binnen de eigen organisatie én binnen de eigen sport! Zo zal onder andere Marry de Gaay-Fortman, in het verleden uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw in het bedrijfsleven, haar verhaal doen over het belang van diversiteit.

Naast het reguliere programma staan er op het symposium nog meer bijzondere dingen te gebeuren, namelijk de lancering van de richtlijnen gender- en seksediverse personen onder leiding van ex-tophockeyer Thijs de Greeff. Thijs heeft gedurende zijn hockeyloopbaan geworsteld met zijn seksuele geaardheid en wil daarom organisaties kennis laten maken met hoe om te gaan met LHBTI+’ers. Verder zal Thijs er in zijn workshop op terugkomen hoe doelstellingen te formuleren om meer LHBTI+’ers te verwelkomen in de sport en vervolgens een sportklimaat te bieden waarin iedereen zich welkom voelt.

Aan het einde van het symposium wordt er aandacht geschonken aan het nieuw opgestelde Charter Diversiteit, dat is geschreven door sportkoepel NOC*NSF in samenwerking met de sportbonden. Met dit charter, dat zal worden gepresenteerd door Marijke Fleuren, voorzitter van de Europese hockeyfederatie en voorvechter van een diverser sportbestuur, willen wij een eerste aanzet geven tot het concreet maken van diversiteitsbeleid. Door het ondertekenen van dit charter kan elke sportorganisatie zijn eigen ambities aangeven op het gebied van diversiteit en daarbij zijn eigen concrete doelstellingen gaan formuleren.

Met het symposium wil NOC*NSF duidelijk maken dat het thema serieus genomen dient te worden en samen met bonden en experts ideeën uitwisselen. Kortom, zet de 14e januari 2021 in je agenda en schrijf je via deze link in voor het Symposium. Begin het nieuwe jaar met die eerste stap richting een sportend Nederland voor iedereen. Samen maken we heel sportend Nederland diverser!

Mocht je meer willen weten over de ontwikkeling van diversiteit, het programma van het symposium of de werkgroep (met o.a. KNHB, KNVB en KNGU) die dit voorbereidt, mail dan naar Marloes van Daalen (marloes.vandaalen@nocnsf.nl).

Het programma ziet er als volgt uit:

 • 10.00 tot 10.10 uur: Opening Symposium door Anneke van Zanen, voorzitter van NOC*NSF

 • 10.10 tot 10.20 uur: Marry de Gaay-Fortman, in 2018 uitgeroepen tot meest invloedrijke vrouw van het Nederlandse bedrijfsleven, over het belang van diversiteit

 • 10.20 tot 10.30 uur: Diversiteit in feiten en cijfers in de sport (interactief) door Mar Schuringa

 • 10.30 tot 10.40 uur: Lancering nieuwe richtlijnen gender- en seksediverse personen door Thijs de Greeff. Thijs heeft gedurende zijn hockeyloopbaan zelf ervaren hoe ingewikkeld het is om uit de kast te komen als tophockeyer en is later in het programma workshopleider om sportbonden te helpen met het toepassen van de vernieuwde richtlijnen en daar haalbare doelstellingen aan te verbinden

 • 10.40 tot 10.50 uur: Pauze + aankondiging workshops

 • 10.50 tot 11.30 uur: Workshops
  - Het maken en behalen van genderdiverse doelstellingen
  - Hoe divers is jouw arbitrerend corps?
  - Hoe zorg ik bij mijn sportclubs voor een optimale samenstelling van het bestuur?
  - Hoe maak ik eigen sport specifieke diversiteitsbeleid?

 • 11.30 tot 11.50 uur: Gezamenlijke ondertekening van het Charter Diversiteit, met Marijke Fleuren. Als afsluiting van het symposium wordt er aandacht geschonken aan het nieuw opgestelde Charter Diversiteit. Sportbonden en NOC*NSF doen hiermee een eerste aanzet tot het concreet maken van diversiteitsbeleid. Door het ondertekenen van dit charter kan elke sportorganisatie zijn eigen ambities aangeven op het gebied van diversiteit en daarbij zijn eigen concrete doelstellingen gaan formuleren

 • 11.50 tot 12.00 uur: Afsluiting

Deel dit artikel op social media: