Bonden Sportbonden

Service Organisatie Nederland Sport breidt dienstenpakket uit met modelstatuten voor verenigingen

27 oktober 2020
Service Organisatie Nederland Sport breidt dienstenpakket uit met modelstatuten voor verenigingen

Tijdens de Corona crisis is gebleken dat de statuten van vele verenigingen niet altijd meer aansluiten bij de praktijk van digitaal vergaderen. Daarnaast zijn de statuten niet altijd meer up-to-date voor wat betreft de nieuwe AVG-wetgeving op het gebied van privacy. Mede op verzoek van een aantal kleine sportbonden heeft Nederland Sport in samenwerking met Vereniging en Recht nieuwe modelstatuten opgesteld die sportbonden kunnen gebruiken als model/basis gebruiken voor de aangesloten verenigingen.

De modelstatuten vormen een basis die nog aangepast dient te worden aan de specifieke bond of vereniging, waarbij ook de koppeling tussen de bond en de club expliciet gemaakt kan worden. Dit hangt o.a. af of leden van een vereniging ook automatisch lid zijn van een bond, of alleen van een vereniging. De belangrijkste zaken staan er dus in. De eisen die voor wat betreft de code ‘Goed sportbestuur’ aan een bond worden gesteld zijn in de regel wel wat zwaarder dan die aan een lokale vereniging worden gesteld. Het verenigingsmodel is hiervoor dan ook awt minder zwaar aangezet. 

Heb je interesse in deze modelstatuten, neem dan contact op met Hendrik Koppe

Heb je interesse in deze modelstatuten, neem dan contact op met Hendrik Koppe

hendrik@nederlandsport.org

Service Organisatie Nederland Sport is in 2018 opgericht door een aantal sportbonden, om sportbonden te “ontzorgen” met diensten op het gebied van backoffice taken Dit initiatief wordt ondersteund door NOC*NSF en het ministerie van VWS. SO Nederland Sport is een non-profit Shared Service Organisatie die kwalitatief diensten ontwikkelt voor sportorganisaties, zoals financiële en ledenadministratie. Het doel is om sportbonden te ondersteunen met kwalitatieve hoogwaardige diensten zodat zij zich grotendeels kunnen richten op hun sportieve taken, zoals de ontwikkeling van sport en sportparticipatie.

Inmiddels heeft de SO vijf diensten ontwikkeld, namelijk financiële administratie met BONDcenter, CRM-/ledenadministratie met Unify powered by AllUnited,dDigitaal declareren met Declaree en SRXP, betaaldiensten met Mollie en Juridische ondersteuning met Vereniging en Recht en maken reeds 26 bonden gebruik van de diensten.

Deel dit artikel op social media: