Sportdeelname Voel je thuis in de sport

"Sport verbindt extreem, dat moeten we benutten"

Nicole Eyssen 2 juli 2020
"Sport verbindt extreem, dat moeten we benutten"

Sportclub van het Jaar 2019 TripleThreat uit Haarlem heeft alle discussies over racisme en discriminatie in de afgelopen weken op de voet gevolgd. "Dat kan ook niet anders", zegt oprichter Okrah Donkor. "Voor ons is dat dagelijkse kost. Maar we kunnen er wel degelijk een bijdrage aan leveren! Wij zoeken daarin de verbindende rol, die we hebben. En die moeten we benutten!"

Niet voor niets won Triple Threat die prijs als Sportclub van het Jaar 2019. Hun jarenlange inzet om jongeren in Haarlem een toekomstperspectief te bieden en hen niet alleen sportief, maar zeker ook maatschappelijk, te ondersteunen, heeft al regelmatig het nieuws gehaald. Voor Donkor is de discussie, die momenteel overal gevoerd wordt, een kans om nóg beter het gesprek aan te kunnen gaan met de jongeren binnen Triple Threat. "En die gesprekken zijn zó belangrijk!"

"Het heeft allemaal te maken met het perspectief, wat de jongeren ervaren. Ze voelen zich benadeeld. En wij gebruiken de sport om te verbinden, om te benadrukken wat we gemeenschappelijk hebben. Want sport is gastvrij en nodigt uit om samen te doen. Dat proberen we altijd te laten zien, bijvoorbeeld ook tijdens corona."

Wat je persé nodig hebt, is diversiteit in je team. Daar moet je in investeren, daar moet je werk van maken.

Diversiteit draagt bij aan begrip

Niet dat dat vanzelf gebeurt, dat verbinden. Het vraagt ook iets van een club. Donkor: "Wat je persé nodig hebt, is diversiteit in je team. Daar moet je in investeren, daar moet je werk van maken. Bij ons is dat redelijk van nature erin gekomen, omdat we heel bewust voor onze jongeren rolmodellen wilden realiseren. We willen iedereen laten zien dat kansen gelijk zijn, voorkomen dat jongeren denken dat iets voor hen niet weggelegd is. De rolmodellen helpen om hen te laten zien dat ook zíj hun kansen kunnen grijpen om te doen wat zij graag willen."

Hoe is de club in de afgelopen tijd met de discussies omgegaan? "Onze community is zó divers, en de discussies van de afgelopen weken brengen naar voren wat wij al altijd tegen zijn gekomen. De jongeren ervaren racisme en discriminatie van heel dichtbij, en daarom hebben we dat altijd serieus genomen. Maar de diversiteit van onze community helpt ook om begrip te hebben. We hebben gesprekken met jongeren, die we in het verleden niet gevoerd hebben. De standpunten verschillen, maar de dialoog is mogelijk en daardoor ontstaat er begrip. Wat de jongeren ook ervaren, is dat niet iedereen zo denkt, maar dat je alleen die extreme geluiden hoort."

Triplethreat760 Dunk

Thriple Threat: sport verbindt extreem, dat moeten we benutten!

Om iedereen een plekje te bieden binnen je club, moet je wel weten dat bepaalde doelgroepen een andere manier van ermee omgaan vragen dan andere.

Sport is voor iedereen

Volgens Donkor kan de sportvereniging door haar identiteit als club écht bijdragen aan een multicultureel Nederland. " Sport is extreem verbindend! Iedereen kan en mag bij ons meedoen, iedereen is hier welkom." En dat geldt niet alleen voor ras of huidskleur, maar ook voor geslacht, sexuele geaardheid, sociale status of lichamelijke gesteldheid. Sport is voor iedereen.

Wat kan een club doen om aan die gastvrijheid zo goed mogelijk bij te dragen? Daar heeft Donkor wel een paar tips voor. "Allereerst is er een stukje kennis nodig. Want om iedereen een plekje te bieden binnen je club, moet je wel weten dat bepaalde doelgroepen een andere manier van ermee omgaan vragen dan andere."

Daarnaast is het belangrijk dat je binnen je club durft te investeren in diversiteit. "Het is goed om te laten zien dat je niet alleen allemaal gelijk bent, maar ook de verschillen bespreekt. Zet je in voor diversiteit, niet alleen in de teams, maar over de volle breedte van de club. Dus ook in je bestuur, in je technisch kader en in je commissies. Want dat levert écht een meerwaarde op!"

Deel dit artikel op social media: