Sportdeelname Sportwereld tegen corona

Sportwereld tegen corona: van basketbal naar boodschappenservice

Nicole Eyssen 30 maart 2020
Sportwereld tegen corona: van basketbal naar boodschappenservice

De coronacrisis zorgt voor onwerkelijke taferelen. Competities liggen stil en clubhuizen blijven leeg. Gelukkig ontstaan er binnen de sportwereld ook tal van geweldige initiatieven om in beweging en in contact te blijven, of anderen te helpen. Iedere werkdag lichten we een van die mooie initiatieven uit. Vandaag: basketbal vereniging Triple Threat uit Haarlem die zich inzet als boodschappenservice.

Oké, er kan nu dus niet gebasketbald worden. En samen in het gebouw van Triple Threat in Haarlem huiswerk maken mag ook even niet... Maar dat wil nog niet zeggen dat het Haarlemse initiatief niets voor hun medemensen kan betekenen. "Integendeel", zegt mede-oprichter Okrah Donkor. "Juist nu willen we onze jongeren laten zien hoe belangrijk het is om voor elkaar klaar te staan als dat nodig is."

De Corona-crisis heeft een enorme impact op de activiteiten van Triple Threat. Immers, alle fysieke activiteiten zijn tot nader order stilgelegd. "Vooral voor onze doelgroep, jongeren die beweging en begeleiding hard nodig hebben, is dat op z'n zachtst gezegd lastig", aldus Donkor.

Twintig bestellingen per dag

Inmiddels worden er op dinsdag en donderdag wel online trainingen verzorgd voor de leden. Maar wat hij veel belangrijker vindt: de jongeren hebben zelf het idee geopperd om te kijken of ze kunnen helpen met boodschappen doen voor mensen die daar ondersteuning bij nodig hebben. Een pool van circa dertig jongeren gaat elke ochtend boodschappen doen, die dan met de spelersbus van Triple Threat bij de mensen worden afgeleverd.

"Het loopt prima", zegt Donkor. "We doen sinds enige tijd op die manier voor ongeveer twintig mensen per dag bestellingen. We zien de enorme druk op de zorg, maar we zien ook veel mensen die dingen voor anderen willen doen. Ons weten de mensen hier in Haarlem goed te vinden, en dat is natuurlijk mooi. We hebben ook de samenwerking met Albert Heijn gezocht en met enkele bejaardenhuizen."

Het is goed dat de jongeren hiermee zien hoe je voor elkaar klaar moet staan als dat even nodig is
Okrah Donkor, mede-oprichter Triple Threat

Voor elkaar klaar staan als dat nodig is

De bestellingen, die Triple Threat nu doet vormt ook wel een beetje het maximum aan capaciteit wat ze beschikbaar hebben. Donkor vindt het veel belangrijker om te benadrukken wat het oplevert: "Het is goed dat de jongeren hiermee zien hoe je voor elkaar klaar moet staan als dat even nodig is. Het is belangrijk dat zij deze les serieus nemen, ook als corona voor hen misschien niet zo bedreigend is als voor andere mensen hier."

Sportvereniging ideale partner

Dat juist een sportvereniging met dit initiatief komt is volgens Donkor niet verwonderlijk. "Juist bij een sportvereniging is van nature de bereidheid iets voor iemand anders te doen aanwezig. Je draait altijd voor een groot deel op de inzet van vrijwilligers, daarmee kun je dit soort ondersteuning ook van de grond krijgen. Een sportclub is daar een ideale partner voor!"

Deel dit artikel op social media: