NOC*NSF Sportverenigingen Sportwereld tegen corona Coronavirus en sport

Sportwereld tegen corona: Beachsporten in hartje Drachten

29 juni 2020
Sportwereld tegen corona: Beachsporten in hartje Drachten

Wat doen sportorganisaties in ons land om hun steentje bij te dragen tijdens de coronacrisis? Er ontstaan in deze lastige tijden tal van mooie en innovatieve initiatieven om Nederland in beweging te houden. Vandaag: Centre Squash Drachten houdt met 18 vrachtwagens zand de leden in beweging.

Het is een drukte van belang bij Centre Squash Drachten. De parkeerplaats, die de Friese squashvereniging normaal gesproken deelt met AV Impala, is omgetoverd tot een Beach Arena. Daar kan niet alleen het bekende beachvolleybal worden gespeeld, maar ook minder bekende strandsporten als beachtennis en crossminton. We spraken met mede-eigenaar Sipke Wiersma over hoe CS Drachten de leden in beweging houdt.

"Het zijn bijzondere tijden", aldus Sipke Wiersma. "Evenals alle andere sportaccommodaties moesten ook wij door corona sluiten. Dat betekent niet alleen dat je je leden niet meer kunt faciliteren, maar ook dat in één klap al je inkomsten opdrogen. Uiteraard lopen je vaste lasten wel door. Enfin… het is het bekende verhaal van zoveel andere sportclubs. Wij laten de moed niet snel zakken, maar toen eind mei het bericht kwam dat squashcentra pas in september weer open zouden mogen, kregen we het wel even benauwd…"

'Niet huilen maar poetsen'

Lang duurde dat niet. Sipke en zijn compagnon Marchel Bardis zijn van het type: niet huilen, maar poetsen. "We kwamen al vrij snel op het idee om van de parkeerplaats voor het centrum een Beach Arena te maken. Zo konden wij onze trouwe leden weer activiteiten aanbieden. Beachtennis en crossminton hebben raakvlakken met squash, dus zo gek was dit plan nou ook weer niet", aldus Wiersma.

De atletiekvereniging, waarmee Squash Drachten de parkeerplaats deelt, ging meteen overstag en gaf aan dat ze de parkeerplaats in de zomermaanden graag vrij lieten voor hun buren. Ook stichting Sportbedrijf Drachten was enthousiast en zette de eerste stappen richting gemeente Smallingerland, waar Drachten onderdeel van uitmaakt.

Squash Drachten 760 1

Beachsporten in Drachten

Drachtster Beach Arena

Corona of geen corona, daar zagen ze de plannen niet direct zitten. Wiersma: "De gemeente wilde in de zomer het complex van AV Impala aanpakken en de parkeerplaats als depot gebruiken. Gelukkig waren er ook ambtenaren die wél met ons mee wilden denken. Zij zagen ook wel in dat de renovatie van een sportvereniging niet de ondergang van een andere mocht betekenen. Of zoals Rutte het zei: met elkaar, voor elkaar."

Inmiddels zijn we een kleine maand verder: "En het loopt super", aldus Wiersma. "Voor onze eigen leden bieden we zo’n 20 uur per week groepstrainingen aan, vooral conditie en coördinatie. Voor het meer specifieke beachtenniswerk hebben we trainer Natascha Rudolphis aangetrokken, die ons de technische kneepjes bijbrengt. Daarnaast maken ook de volleybal- en de badmintonvereniging gebruik van de Drachtster Beach Arena."

Inzet bestaande middelen

Heel pragmatisch maken Wiersma en Bardis zoveel mogelijk gebruik van de middelen die zij al tot hun beschikking hebben: "Het automatische reserveringssysteem voor onze zes squashbanen gebruiken we nu om de buitenbanen te reserveren. Zo kunnen sporters de zes beachvelden en de twee crossmintonbanen vastleggen. Het systeem is zo ingericht dat aan de RIVM richtlijnen wordt voldaan en dan met name de gezondheidscheck."

"Daarnaast wordt de beach gebruikt door de fanatieke crossfitsporters van CS Drachten zelf. Dat is vrij eenvoudig geregeld. Je sleept je materialen naar buiten, past de oefeningen aan op het betere zandwerk en je hebt weer een prachtige training."

Support van de leden noodzakelijk

Wiersma geeft aan dat het CS Drachten zonder de support van zijn leden niet was gelukt. "Bij de aanleg van de Beach Arena komt nogal wat kijken. Die achttien vrachtwagens vol met zand, dat was nog maar het begin. De velden hebben we samen met de volleybalvereniging ingericht. Onze leden hebben vervolgens bouwhekken geregeld, zodat de ballen niet voortdurend alle kanten op vliegen; er kwam een buitenbar en er zijn leden die zich bezighouden met de jeugdtrainingen, social media, het maken van promofilmpjes etc., etc."

Zelfs het coronaproof terras van Centre Squash Drachten laat zien hoe zeer de actie door de leden gedragen wordt. "Ons terras bestaat bijna volledig uit terrassetjes, zitzakken en strandstoelen die door de leden zijn aangedragen. Je merkt ook dat mensen hier aan toe waren. Net alleen vanwege het sporten, maar zeker ook het sociale aspect. Het is fijn dat we vanaf hier weer verder kunnen bouwen. Laat de zomer maar komen", zo besluit Wiersma.

Squash Drachten 760 2

Beachsporten in Drachten

Deel dit artikel op social media: