Topsport Athlete Services

Leren over schone sport vanuit huis

18 juni 2020

Dopingregels, controles, whereabouts, dispensatie, NZVT… Zomaar een paar begrippen waarvan je als sporter op de hoogte moet zijn als het gaat om schone sport. Weet jij wat ze betekenen? En weet je waar je verder op moet letten om te voorkomen dat je per ongeluk een dopingovertreding maakt?

Normaal gesproken komt de Dopingautoriteit langs om alles rondom schone sport te bespreken. Helaas is dit vanwege de coronacrisis op dit moment niet goed mogelijk. Maar gelukkig is er een goed alternatief!

Via het e-learningplatform van de Dopingautoriteit kun je jezelf namelijk ook vanuit huis klaarstomen voor het beoefenen en stimuleren van schone sport. Op dit platform kun je meerdere modulen over schone sport volgen, op een moment dat het jou uitkomt én in je eigen tempo. Welke module jij het beste kunt volgen, hangt af van je leeftijd en sportniveau:

  • Brons (±15 jaar) is bedoeld als de eerste educatiesessie, en is echt een introductie van het onderwerp doping. De onderwerpen die in deze module aan bod komen zijn de dopingregels, dopingcontroles en de risico’s voor onbewust dopinggebruik.

  • Zilver (±17 jaar) is meer gericht op het oefenen van vaardigheden. Hierbij wordt er vanuit gegaan dat de informatie uit brons bekend is, en is er sprake van een meer praktische aanpak. Zo wordt er bijvoorbeeld geoefend met de Dopingwaaier App.

  • Goud is met name bedoeld voor topsporters op het hoogste niveau. In deze module worden meerdere lastige dopingdilemma’s behandeld waar je tegenaan kunnen lopen, zoals dopinggebruik door een teamgenoot of medicijngebruik om beter te presteren.

  • Nationale Testing Pool is tenslotte voor topsporters die door de Dopingautoriteit zijn verplicht om whereabouts aan te leveren. De whereaboutsregels komen uitgebreid aan bod.

Deel dit artikel op social media: