Sportgeschiedenis Olympisme

Verhalen gebundeld over sport in oorlogstijd

4 mei 2020
Verhalen gebundeld over sport in oorlogstijd

Op 5 mei 1945 kwam er een einde aan de Tweede Wereldoorlog. Dat is dit jaar 75 jaar geleden. Daarom vinden we het belangrijk verhalen te delen over sport in oorlogstijd. In een speciale uitgave van Helden Magazine is een aantal verhalen gebundeld die Henk van Dorp en Fits Barend over dit onderwerp schreven. Ook wordt stilgestaan bij het heden, want in de sport komen uitsluiting en racisme nog geregeld voor.

Na een bezoek aan het Argentinië van dictator Jorge Videla tijdens het WK voetbal in 1978, vroegen Henk van Dorp en Frits Barend zich af wat zich tijdens de oorlog in Nederland afspeelde op sportgebied. Ze doken de krantenarchieven in en schrokken zich een hoedje. Wat ze ontdekten, is te lezen in een speciale uitgave van Helden Magazine, die tot stand is gekomen met steun van het ministerie van VWS.

Omdat uitsluiting en racisme nog steeds voorkomen, zijn er ook verhalen opgenomen met Khalid Boulahrouz, Ahmad Mendes Moreira, Daphne Koster en Edgar Davids over 75 jaar vrijheid, racisme en discriminatie in het voetbal anno 2020.

De speciale editie van Helden Magazine is gratis online te lezen op de website van Helden Media. Ook vind je daar een videocolumn van Peter Heerschop en een audioserie met verhalen die door Frits Barend zijn ingesproken.

Bovenste foto: Iris Planting.

Deel dit artikel op social media: