Topsport Sportgala

Nominaties NOS | NOC*NSF Sportgala 2019 bekend

1 december 2019
Nominaties NOS | NOC*NSF Sportgala 2019 bekend

De lijst met kanshebbers voor een van de eretitels die op het NOS│NOC*NSF Sportgala worden vergeven is verkleind. Zondag 1 december maakte NOC*NSF de nominaties bekend.

Kans op de titel ‘Sportman van het Jaar 2019’ hebben voetballer Virgil van Dijk, wielrenner Mathieu van der Poel en Formule 1-rijder Max Verstappen. Drie vrouwen zijn genomineerd voor de titel ‘Sportvrouw van het Jaar 2019’: atlete Sifan Hassan, shorttrackster Suzanne Schulting en wielrenster Annemiek van Vleuten.

De genomineerde paralympische sporters zijn rolstoeltennisster Diede de Groot, para-skiër Jeroen Kampschreur en para-cyclist en para-triatleet Jetze Plat.

Vier ploegen zijn genomineerd voor ‘Sportploeg van het Jaar 2019’: de baanwielrenners van de teamsprint, de dubbelvier roeimannen, de mannen van AFC Ajax en de oranje voetballeeuwinnen. De strijd om de titel ‘Coach van het Jaar 2019’ gaat tussen Hugo Haak (baanwielrennen), Erik ten Hag (Ajax) en Sarina Wiegman (Oranje Leeuwinnen).

Deze genomineerden zijn uitverkoren door een vakjury uit de sport, bestaande uit onder anderen Marianne Timmer, Foppe de Haan en Maarten van der Weijden.

“2019 was sportief weer een succesvol jaar voor Nederland,” aldus Bas van de Goor, oud-volleyballer en de voorzitter van de vakjury. “Mooie prestaties op grote evenementen en heel veel wereldkampioenen. Het was moeilijk om in elke categorie de genomineerden aan te moeten wijzen. We hebben goed gediscussieerd binnen de vakjury. Iedereen bracht daarbij zijn eigen visie, kennis en ervaring mee. We beoordelen op criteria als prestatiedichtheid, het niveau van een evenement, de mondiale spreiding van de sport op topniveau en op de impact van de prestaties.”

Verkiezingsprocedure
Een vakjury bepaalt deze nominaties op basis van de shortlist die NOS en NOC*NSF hebben opgesteld. De sportbonden hebben hiervoor hun input gegeven. Er wordt gekeken naar de prestaties vanaf 1 december van het vorige jaar, tot en met 30 november van dit lopende jaar. De daadwerkelijke stemming vindt vlak voor het NOS│NOC*NSF Sportgala op 18 december plaats. Sporters brengen hun stem uit op de sporters, en de bondscoaches doen dat voor de coachprijs. Ook de vakjuryleden brengen dan hun stem uit. De stemmen van de sporters of coaches tellen voor vijftig procent mee in de uitslag, de stemmen van de individuele vakjuryleden staan samen voor de overige vijftig procent.

Samenstelling vakjury 2019

De vakjury 2019 bestaat uit de volgende personen:

  • Bas van de Goor - onafhankelijk voorzitter
  • Fred Buddenberg – vanuit de Nederlandse Sport Pers
  • Foppe de Haan – vanuit de coaches
  • Marc Lammers - vanuit de coaches
  • Ralf van der Rijst - vanuit NOC*NSF
  • Marije Smits - vanuit de Paralympische sporters
  • Marianne Timmer - vanuit de oud-winnaars FBK Carrièreprijs /Jaap Eden
  • Maarten van der Weijden - vanuit de oud-winnaars FBK Carrièreprijs /Jaap Eden
  • Ewoud van Winsen - vanuit de NOS

Hoe te volgen?

Het NOS | NOC*NSF Sportgala is woensdag 18 december vanaf 20.30 uur rechtstreeks te volgen via NPO 1, Radio1 en via het liveblog op nos.nl.

Deel dit artikel op social media: