Topsport Lausanne 2020

Olympiërs Marianne Timmer en Minke Booij aangesteld als chef de mission

26 april 2019
Olympiërs Marianne Timmer en Minke Booij aangesteld als chef de mission

Marianne Timmer en Minke Booij zijn de komende jaren als chef de mission actief bij de uitzending van Nederlandse talenten naar internationale jeugdevenementen. Hockeyster Minke Booij wordt chef van Talent TeamNL dat komende zomer afreist naar het Europees Jeugd Olympisch Festival in Baku. Schaatsster Marianne Timmer is aangesteld als chef de mission van Talent TeamNL Lausanne 2020, het Nederlandse team dat begin volgend jaar deel gaat nemen aan de Jeugd Olympische Winterspelen.

NOC*NSF werkt al langere tijd met de inzet van Olympiërs en Paralympiërs bij de voorbereiding op en de deelname van TeamNL aan belangrijke internationale topsportevenementen. 

Ervaring topsporters van groot belang

Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF: “De inbreng en ervaring van topsporters met een indrukwekkende Olympische of Paralympische carrière is voor TeamNL van groot belang omdat zij dicht bij de dagelijkse praktijk staan. Ik zet hen graag in omdat zij zelf hebben meegemaakt wat de topsporters van nu allemaal tegenkomen.”

De twee nieuwe chefs voor de uitzendingen naar het Europese Jeugd Olympisch Festival van Baku 2019 en Jeugd Olympische Spelen van Lausanne 2020 kunnen niet wachten om aan de slag te gaan.

'Mooi om sporter te ondersteunen op Spelen'

Marianne Timmer: “Als sporter is het goed je te realiseren dat het niet vanzelfsprekend is dat je naar de Jeugdspelen mag. Dat is al een prachtige prestatie. Houd dat in je achterhoofd en focus je op het moment. Als je dan het beste uit jezelf haalt, kan je jezelf niets verwijten. Op de Spelen kon ik boven mezelf uitstijgen en dat gun ik een ander ook. Hoe mooi is het als je een ander daarin kunt ondersteunen om dat te realiseren”. 

Minke Booij: “Als chef probeer ik de sporters zo goed mogelijk te faciliteren. Voor optimale voorzieningen zorgen, zoals de huisvesting en vervoer. Maar ik ben ook hun aanspreekpunt. We gaan voor een groepsgevoel zorgen. Samen successen vieren, oog hebben voor elkaars prestaties. Dat vind ik heel belangrijk. Net als iedereen weer veilig thuisbrengen.” 

Maurits Hendriks: sportvrouwen met grote staat van dienst

Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF: “Ik ben erg blij met deze twee deskundige en zeer ervaren sportvrouwen, die een grote staat van dienst hebben. Het is geen toeval dat we voor twee vrouwen hebben gekozen. Ook binnen de Olympische beweging is gender balance terecht een belangrijk punt. Zo wordt Tokyo de eerste Spelen waarin het totaal aantal mannen en vrouwen dat deelneemt gelijk is. Het is onze verwachting dat daarna ook bij IOC de nadruk wat dit punt betreft op de begeleiding en officials zal komen te liggen.”

Met de aanstelling van deze twee chefs is de ‘chef-groep’ van NOC*NSF waar ook Pieter van den Hoogenband, Carl Verheijen, Mark Huizinga en Esther Vergeer deel van uitmaken, opnieuw uitgebreid met twee sporters met een indrukwekkende sportcarrière.

Binnen deze groep wordt gezamenlijk opgetrokken, iedereen houdt elkaar scherp. Er zijn afspraken gemaakt over elkaars vervanging bij calamiteiten en er wordt gewerkt met een buddy systeem.

“Ik ben blij dat we deze groep een aantal jaar geleden zijn begonnen,” zegt Maurits Hendriks. “De groep topsporters die na hun actieve sportloopbaan meegroeit met de professionalisering van de begeleiding van TeamNL breidt zich nu weer uit. En de betrokken topsporters krijgen hierdoor de gelegenheid door te groeien naar belangrijke functies in de sport.”

Deel dit artikel op social media: