Naam: Ko Willems
Geboren: 27 oktober 1900 te Amsterdam
Overleden: 28 september 1983 te Amsterdam

1924, Olympische Spelen VIII te Parijs
Sport: wielrennen
Onderdeel: 50 kilometer
Prestatie: goud in 1 uur 18 min. 24 sec.

De Nederlandse wielrenner Ko Willems won in 1924 goud op de Olympische Spelen in Parijs. Iedereen was dolblij: ‘Het was een onvergetelijk moment en er waren Hollanders, die hun aandoening niet konden bedwingen.’

Nederland won zeven gouden medailles op de Spelen van Parijs en één daarvan was voor wielrenner Ko Willems. De Amsterdamse rijder won deze titel bij het wielrennen de 50 kilometer, waarbij een goed doordachte tactiek werd gebruik. De Brabantse renner Jan Maas moest ontsnappen, waardoor de overige renners zich zouden uitputten bij het terughalen. Willems, met een sterke eindsprint, zou het dan voor Nederland moeten afmaken.

Precies op die manier ging het ook: vanaf de tiende kilometer opende Maas keer op keer de aanval. Hij werd telkens teruggehaald, maar onvermoeibaar bleef hij opnieuw demarreren. Willems bleef ondertussen rustig in het wiel van de concurrentie rijden. Bij het slot kregen de aanwezige Nederlanders een brok in de keel – zelfs de statige Nieuwe Rotterdamsche Courant.

‘Toen stokte bij de op de perstribune aanwezige Hollanders den adem. Plotseling zagen wij met felle rukken de oranje-man naar voren schieten. Hij vloog er uit en maakten zich met lengten los. Reeds op 50 M. van de eindstreep had hij met stukken gewonnen; niemand kwam in zijn buurt. De Franschen waren zeer onder de indruk van deze geweldige overwinning, doch wij Hollanders, doodsbleek van emotie, schreeuwden met vreemde stemmen. Wij waren ons zelven niet.

En terwijl de Nederlandsche vlag langzaam werd geheschen en de muziek het Wilhelmus speelde, reden Willems en Maas onder donderende toejuichingen een eere-ronde. Het was een onvergetelijk moment en er waren Hollanders, die hun aandoening niet konden bedwingen.’

Er bestaan ook filmbeelden van deze wedstrijd, waarop we zien hoe Willems op de schouders werd genomen. Helaas zien we daarop geen huilende sportjournalisten.

Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)