Ireen Wüst

Naam: Ireen Wüst 
Geboren: 1 april 1986 te Goirle
Sport: langebaanschaatsen

Olympische Winterspelen XXIII PyeongChang 2018
Onderdeel: 3000 meter
Prestatie: zilver
Onderdeel: 1500 meter
Prestatie: goud
Onderdeel: ploegachtervolging
Prestatie: zilver

Olympische Winterspelen XXII Sochi 2014
Onderdeel: 3000 meter
Prestatie: goud
Onderdeel: 1000 meter
Prestatie: zilver
Onderdeel: 1500 meter
Prestatie: zilver
Onderdeel: 5000 meter
Prestatie: zilver
Onderdeel: ploegachtervolging
Prestatie: goud

Olympische Winterspelen XXI Vancouver 2010
Onderdeel: 1000 meter
Prestatie: achtste plaats in 1:17,28
Onderdeel: 1500 meter
Prestatie: goud in 1:56,89.
Onderdeel: 3000 meter
Prestatie: zevende plaats in 4:08,09
Onderdeel: ploegachtervolging
Prestatie: zesde plaats in 3:02,04

Olympische Winterspelen XX Turijn 2006
Onderdeel: 3000 meter
Prestatie: goud in 4:02,43
Onderdeel: 1000 meter
Prestatie: vierde plaats in 1:16,39
Onderdeel: 1500 meter
Prestatie: brons in 1:56,90
Onderdeel: ploegachtervolging
Prestatie: zesde plaats

Toen Ireen Wüst bij Turijn 2006 haar eerste olympische titel veroverde, kreeg ze hier en daar te horen: 'je schaatscarrière is nu al geslaagd.' Daar dacht de wilskrachtige jongedame uit Brabant zelf toch ietsje anders over. Twaalf jaar later sluit ze haar olympische tijdperk af met zilver op de ploegachtervolging bij Pyeongchang 2018. Met in totaal elf plakken is Wüst in Zuid-Korea de meest gedecoreerde olympische schaatsster (vijf goud, vijf zilver, een brons) aller tijden geworden.

Enorme geldingsdrang
"Ik moet en ik zal'', zei ze ooit. En daarmee bedoelde Wüst maar één ding: winnen. Die sterke wil, die vurige ambitie, zat er al vroeg bij haar in. Altijd maar willen winnen. Die enorme geldingsdrang heeft haar ook buiten het olympische circuit een karrenvracht aan eremetaal opgeleverd. Maar die pure 'winstverslaving' heeft soms ook een keerzijde. Zo wilde ze na Turijn 2006 te hard, te snel en ook te graag doorpakken. Wüst raakte zwaar overtraind. "Jeugdige overmoed'', zo verklaarde ze later. Van het onbevangen en vrolijke meisje dat in Turijn vanuit het niets toesloeg, was niet veel meer te bekennen. "Keigaaf'' (een gevleugelde uitspraak van de jonge Wüst) was haar schaatsleven toen zeker niet meer. Maar ze kwam ijzersterk terug, zoals ze altijd alle tegenslagen hoe dan ook wist te overwinnen.

Bij Vancouver 2010 zat ze in fysiek opzicht slechts op zeventig procent. Toch won Wüst opnieuw olympisch goud. Op kwaliteit en karakter. Twee eigenschappen op basis waarvan ze nadien de overwinningen aaneen bleef rijgen.

Het ultieme genietmoment
Tijdens de Spelen in Sotsji 2014 was Wüst op haar best: twee keer goud, drie keer zilver. Internationaal gezien is ze de tiende sporter met vijf medailles tijdens één Winterspelen. Van die tien komen er vijf uit het langebaanschaatsen. Dat zijn naast Wüst de Noor Roald Larsen (1924), de Fin Clas Thunberg (1924), de Amerikaan Eric Heiden (1980) en de Canadese Cindy Klassen (2006). Op de laatste avond in Sotsji liet ze zich fotograferen in de Russische nacht met al haar plakken om haar nek. Dat was het ultieme 'genietmoment' volgens Wüst, die later dat jaar door de Associatie van Nationale Olympische Comités (ANOC) werd gelauwerd als succesvolste sportster in Sotsji.

Nadien werd ze echter opnieuw met de schaduwzijde van topsport geconfronteerd. Ze kon ondanks haar sterrenstatus maar moeizaam een nieuwe ploeg vinden. Ook haar plannen voor een eigen project ('Team4Gold') verliepen stroef. Toch zette ze door, soms tegen beter weten in, maar altijd met de mentaliteit van een winnaar. Die onverzadigbare instelling leverde in Zuid-Korea nog eens drie olympische plakken op. De eretitel 'GOAT' ('Greatest Of All Time') ging door het zilver op de achtervolging nog net aan haar voorbij, maar de beste olympiër van TeamNL zal Wüst waarschijnlijk nog heel lang blijven.

Persoonlijke website: www.ireenwust.nl

Bronnen:
• ANP
• Statistische gegevens: Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Tirion Sport, 2008)