Myrthe Schoenmakers: "Jury zijn is niet altijd makkelijk. Zeker niet als iemand drie keer valt in een oefening."

Al sinds haar achtste turnt Myrthe, nu 20 jaar, op hoog niveau. Op haar 18de besluit ze naast het turnen ook als jury actief te worden binnen de turnwereld. Als jurylid kan Myrthe echt iets betekenen voor de deelnemers. Maar het is niet altijd makkelijk, zeker niet als iemand drie keer valt in een oefening. Gelukkig zijn er ook hoogtepunten! We spreken Myrthe over de diepte- en hoogtepunten. 

Je bent inmiddels 2 jaar jury, wat vind je zo leuk aan jureren? 

“Als jurylid kan ik echt iets betekenen voor de deelnemers. Ik ben degene die de punten geeft, wat uiteindelijk bepaalt of iemand wint of verliest. Het is leuk om op die manier deel uit te maken van de wedstrijd.”  

Het lijkt me best lastig dat je zo’n belangrijke rol hebt in een wedstrijd waar de deelnemers zo hard voor werken. 

“Ja, dat klopt. In het turnen beoordeel je de moeilijkheid van een oefening en de uitvoering ervan. Iedere deelnemer begint bij tien en gaat bij iedere fout omlaag in punten. Je wilt dus als deelnemer zo dicht mogelijk bij de tien blijven. Er is heel veel om op te letten. Gelukkig zijn we met zijn tweeën, zodat we alles kunnen zien.” 

Wat vind je het moeilijkste aan jureren? 

“Ik vind het altijd lastig als deelnemers vallen. Ik moet als jurylid dan namelijk best veel punten aftrekken. Zeker als de deelnemers van de balk vallen, dan weten ze dat ze flink aftrek krijgen. Sommige deelnemers moeten dan ook huilen, ik probeer ze dan toch een beetje op te beuren door vriendelijk te lachen. Dat vind ik lastig.” 

Welk moment is jou bijgebleven als jurylid? 

“Een wedstrijd waarbij een meisje oefeningen deed op de balk. Ze begon wiebelig en gestrest en viel. Na haar val herpakte ze zich en ging door met de oefening. Daarna viel ze nog een keer, en dit keer ook echt hard. Toch ging ze door, dat vond ik heel knap. Uiteindelijk is ze tijdens de oefeningen drie keer gevallen, maar ze gaf niet op. Dat vond ik zo mooi, ik heb haar een extra glimlach gegeven toen ze richting ons keek. De mooiste momenten zijn de momenten waarbij alles goed gaat, de oefening goed gaat en ik als jurylid gewoon kan genieten van de sport in plaats van bezig te zijn met de punten aftrek.” 

De mooiste momenten zijn de momenten waarbij alles goed gaat, de oefening goed gaat en ik als jurylid gewoon kan genieten van de sport in plaats van bezig te zijn met de punten aftrek
Myrthe Schoenmakers

Waarom is een jurylid zo belangrijk voor sport? 

“Juryleden zijn belangrijk omdat je anders geen scores hebt, geen uiteindelijke eindstand, zonder juryleden is er simpelweg geen wedstrijd.” 

Heb jij een doel voor ogen als jurylid?  

“Ik jureer nu op regionaal niveau, maar mijn doel is om dat ook op nationaal niveau te mogen doen!”  

Jury CV


Naam:
Myrthe Schoenmakers

Leeftijd: 20 jaar

Vereniging: RK Gymnastiekvereniging Swentibold in Sittard

Jurylid sinds: 2021

Aantal beoordeelde wedstrijden: rond de 30 à 40