Juryrapport Sportvrouw van het jaar 2022

Irene Schouten

Met driemaal goud en een keer brons is schaatsster Irene Schouten de onbetwiste koningin van de Olympische Winterspelen in Beijing. De Noord-Hollandse is het hele seizoen al ongeslagen op de lange afstanden en behoudt die status in de Chinese hoofdstad. Ze boekt overwinningen op de 3000 meter en de 5000 meter. Beide titels zet ze extra glans bij met een olympisch record. Op de laatste schaatsdag wint ze bovendien met een ijzersterke eindsprint de massastart. Tussendoor pakt ze ook nog brons op de ploegenachtervolging. Daarmee is ze de succesvolste Nederlander ooit op één Winterspelen. Een maand na Beijing 2022 bekroont ze haar gouden seizoen tot eigen verbazing met de wereldtitel allround.

Suzanne Schulting ANP 760X456

Suzanne Schulting

Suzanne Schulting is al jaren het boegbeeld van het Nederlandse shorttrack. Op de Olympische Winterspelen in Beijing laat ze dat opnieuw zien: ze komt thuis met vier medailles, waaronder twee van goud. Suzanne verovert in de Chinese hoofdstad op alle individuele afstanden eremetaal. Op de 500 meter is de kleur zilver, op de 1500 meter brons. Op haar favoriete afstand, de 1000 meter, is ze superieur. Van start tot finish schaatst ze op kop naar het goud. Als afmaakster van de relayploeg doet Suzanne het twee dagen later nog eens dunnetjes over. TeamNL domineert in de finale en verslaat Canada, China en Zuid-Korea. Voor het eerst haalt een Nederlandse ploeg olympisch goud op dit onderdeel.

Annemiek Van Vleuten WK 2022 BSR AGENCY 750X500

Annemiek van Vleuten

In het vrouwenwielrennen is er dit jaar één vrouw die er met kop en schouders bovenuit steekt: Annemiek van Vleuten. De Wageningse wint de Giro, de Tour en de Vuelta. En als uitsmijter wordt ze in september wereldkampioen op de weg. Alle grote rondes en het WK winnen in één kalenderjaar, dat deed nog nooit iemand haar voor. De basis voor haar zeges in de drie etappekoersen legt Annemiek steevast in de zwaarste ritten. Haar ongelooflijke taaiheid is dan ook haar kracht. Op het WK laat ze daarvan opnieuw een sterk staaltje zien. Ondanks een gebroken elleboog besluit ze toch de wegwedstrijd te rijden. In de laatste kilometer verrast ze alle koplopers en soleert ze naar de wereldtitel.