Eelco Meenhorst BSR AGENCY

Eelco Meenhorst

Eelco Meenhorst wordt gezien als de architect achter de gouden mannen dubbelvier en zilveren mannen dubbeltwee op de Olympische Spelen in Tokio. Voor zijn coachcarrière was hij ondernemer. Het roeien benadert hij op vergelijkbare wijze: compromisloos en gefocust. Na de Spelen van Tokio heeft Eelco Meenhorst als hoofdcoach van de Nederlandse roeiers de mannen én vrouwen onder zijn hoede. Zijn ambitie is niet anders. Hij wil het beste roeiland van de wereld worden. Zijn onorthodoxe aanpak werpt zijn vruchten af. De WK roeien in Tsjechië in september worden zeer succesvol afgesloten. De roeiers gaan met een karrenvracht aan eremetaal naar huis. Nederland wint tien medailles: een keer goud, acht maal zilver en een keer brons. Een bijzonder experiment van de vrouwen acht, met roeisters die al eerder in andere disciplines in actie waren gekomen, levert zelfs een prachtige zilveren plak op.

Jeroen Otter BSR AGENCY

Jeroen Otter

Jeroen Otter zette Nederland de laatste twaalf jaar als shorttrackland al flink op de kaart. De Spelen van Beijing ziet hij, met de oogst van vijf olympische medailles, als voltooiing van zijn levenswerk. Na een moeizame start bij de mannen wint alleskunner Suzanne Schulting zilver op de 500 meter. Op de 1000 meter maakt ze haar favorietenrol waar door een gouden plak te pakken. Op de 1500 meter voegt ze een bronzen medaille aan het rijtje toe. Maar het succes is pas echt compleet met het goud op de relay voor de vrouwenploeg. De jarenlange investeringen, het kneden en puzzelen op dit spectaculaire aflossingsonderdeel, worden in de olympische arena van Beijing beloond. Deze medaille is voor Jeroen Otter, die altijd het belang van ‘samen’ benadrukt, zonder twijfel de allermooiste. Een teamprestatie.

Sarina Wiegman 2022

Sarina Wiegman

Sarina Wiegman vertrok na de Olympische Spelen in Tokio naar Engeland om daar aan de slag te gaan bij de Britse voetbalbond. Ze werd bondscoach van het vrouwenelftal. De Engelse speelsters spreken lovend over haar aanpak en manier van communiceren. Wiegman weet de speelsters op het juiste moment in hun kracht te zetten en wanneer nodig de spanning weg te nemen. In juli wint ze met de Engelse vrouwen in een volgepakt Wembley het EK in eigen land. Een unicum, nooit eerder werd Engeland met een vrouwenvoetbalteam Europees kampioen. Onder haar leiding verwerft de ploeg zich een plek in de wereldtop. De Europees kampioen is al 26 wedstrijden ongeslagen. Nadat ze in 2017 al met Nederland Europees kampioen werd, is Wiegman nu de eerste trainer ooit die twee opeenvolgende EK-titels wint met verschillende landen.