Bladfakkel van olympische vlam London 2012

Bladfakkel van olympische vlam London 2012

Eén van de 204 bladfakkels, die tijdens de openings- en sluitingsceremonie van de Olympische Spelen London 2012 een belangrijke rol speelden. Het aantal 204 staat voor het aantal landen en elk deelnemend land kreeg 'zijn' bladfakkel aan het eind van de Spelen mee naar huis.

Bij aankomst in Londen kreeg elk van de 204 deelnemende nationale teams aan de Olympische Spelen van 2012 een speciaal object in de vorm van een bloemblad, met daarin de naam van zijn land gegraveerd. Elk enigszins afwijkend van de andere en gemaakt van gepolijst koper.

Tijdens de openingsceremonie kwamen de teams het Olympisch Stadion binnen, waarbij een lid van het team het blad van zijn land droeg. Een voor een, werden deze artefacten in een open plek in het midden van de groeiende menigte van atleten aangelegd als offers, die op de grond een grootschalig patroon vormden als blaadjes van een bloem. Nadat deze koperen componenten werden aangestoken door de London 2012 Olympische fakkel, stegen ze stilletjes op van de grond, naar boven gedragen op een lange dunne steel. Bekijk hier een video van het ontsteken van de Olympische vlam in Londen.

Gezamenlijk vormden de 204 afzonderlijke vlammen één grote vlam van eenheid, wat een enorme kinetische sculptuur opleverde in het midden van het stadion. Het symboliseert de 204 naties die in vrede samenkomen om deel te nemen aan twee weken sportcompetitie. Tijdens de sluitingsceremonie vouwde de Olympische vlam zich weer uit en veranderde hij weer in de samengestelde delen.

Het idee van ontwerper Thomas Heatherwick hierachter was dat er niet één groot vuur overbleef na de Spelen van 2012, maar dat in plaats daarvan, de koperen bloemblaadjes als aandenken mee zouden gaan met de deelnemende landen, als herinnering aan hun sportieve prestaties. Na de sluiting van de London 2012 Olympische en Paralympische Spelen, werd de Olympische vlam ontmanteld, en werden de blaadjes weer naar de Stage One workshops gebracht. Hier werden ze schoongemaakt, maar niet gepolijst, want dan zouden ze zijn teruggebracht naar de oorspronkelijke pre-brandende toestand.

De overhandiging van de bladfakkels aan de deelnemende landen begon op 7 november 2012 aan de Britse Olympische Vereniging, vertegenwoordigd door Olympier David Hemery. Gevolgd door de schenking van de desbetreffende bladfakkel aan de Britse Paralympische Vereniging de volgende dag. Alle bladfakkels werden tegen het einde van 2012 gepresenteerd aan hun respectievelijke landen. De showvitrines waarin de bladfakkels zijn gemonteerd en aangeboden, zijn ook ontworpen door Thomas Heatherwick.

Bronnen:

  • Collectie: Sporterfgoed NOC*NSF
  • NOC*NSF
  • The Architect's Journal