Monique van der Vorst

Naam: Van der Vorst, Monique
Geboren: 20 november 1984 te Gouda
Sport: wielrennen, handbiken

Paralympische Spelen Beijing 2008
Onderdeel: tijdrit 
Prestatie: zilver
Onderdeel: wegwedstrijd 
Prestatie: zilver

Eén van de meest opvallende Nederlandse paralympiërs is zonder twijfel Monique van der Vorst, door velen gezien als een medisch wonder. Ze zette uitmuntende sportieve prestaties neer en ging op geheel eigen wijze de strijd aan met de rolstoel.

Van der Vorst was jarenlang handbikester, triatleet en wheeler. Vanaf 1998 zat ze in een rolstoel, aanvankelijk vanwege posttraumatische dystrofie in haar linkerbeen ten gevolge van een operatie aan haar linkerenkel. Later raakte ze aan haar linkerbeen geheel verlamd, vergelijkbaar met de effecten van een (partiële) dwarslaesie.

Toen zij revalideerde, kwam ze in aanraking met handbiken. Op de Paralympische Spelen van 2008 in Peking won ze tweemaal zilver. Handbiken voor vrouwen stond dat jaar voor het eerst op het programma.

Wonder
Vanaf 2009 combineerde Van der Vorst handbiken met wheelen en de triatlon. Triatlon is in dit geval een combinatie van handbiken, wheelen en zwemmen. Ze werd bij de triatlon Europees kampioen en won aansluitend de Half Ironman van Antwerpen en de Ironman van Hawaï. Op het onderdeel wheelen nam ze deel aan de Nederlandse kampioenschappen, waar ze de 800 en 1500 meter won en op de overige disciplines tweede werd.

In 2010 leek er een wonder te geschieden. In dat jaar raakte Van der Vorst voor de tweede keer betrokken bij een auto-ongeval. Kort daarna kreeg ze geheel onverwacht weer gevoel in haar benen. Bij nader inzien bleek de verlamming veroorzaakt door een conversiestoornis, in plaats van door een dwarslaesie: “Ik kreeg een hele serie spasmen en een gevoel van tinteling in mijn benen. Heel vreemd, want ik had al dertien jaar geen enkel gevoel in mijn benen gehad. Op den duur kon ik ook een beetje bewegen. Ik ben toen keihard gaan werken aan mijn revalidatie. Nu kan ik weer lopen!”

Het ogenschijnlijk wonderbaarlijke herstel van Van der Vorst trok ook buiten Nederland veel aandacht. Zo besteedden de BBC en NBC veel aandacht aan haar recuperatie. In 2012 maakte Van der Vorst als wielrenster deel uit van de Rabobank vrouwenploeg. Maar na een terugval in haar herstel (ze kwam weer kortstondig in een rolstoel terecht), werd haar contract vroegtijdig door de Rabobank ontbonden.

Bron:

  • 100 jaar Nederland op de Olympische Spelen (Arko Sports Media, 2012)