IJshockeyers Lake Placid 1980

Olympische Winterspelen Lake Placid 1980
Sport: ijshockey
Prestatie: vijfde in de poule

IJshockey werd al in 1920 beoefend tijdens de Olympische Spelen in Antwerpen. Vier jaar later werden de eerste Winterspelen georganiseerd in Chamonix en sindsdien heeft de sport nooit op het programma ontbroken.

Nederland deed slechts één keer mee aan het Olympisch ijshockeytoernooi. Onder leiding van de Zweedse coach Hans Westberg werd eind jaren zeventig een team gevormd rond Nederlandse Canadezen, zoons van Nederlandse emigranten, die in Canada waren geboren, vrijwel uitsluitend Engels spraken maar die wel over een Nederlands paspoort beschikten.

De ploeg werd in 1979 in Roemenië wereldkampioen voor B-landen. Behalve promotie naar de A-groep en de titel Sportploeg van het jaar, leverde dit Nederland ook een deelnamebewijs op voor de Olympische Winterspelen, een jaar later in Lake Placid. Daar kwam Oranje terecht in Division Red, met de Sovjet Unie, Canada, Polen, Japan en Finland.

Moederland
De eerste opponent was Canada, voor velen uit het Nederlands team het moederland. Corky de Graauw bracht Nederland zelfs op voorsprong, maar daarna werd de ploeg volledig overklast en mocht na de 10-1 nederlaag nog van geluk spreken dat de tegenstanders niet beter op schot waren. Het herstel kwam - wonderlijk genoeg - tegen de Russen. Niet dat de Nederlanders wat hadden in te brengen, daarvoor was het klassenverschil (17-4) te groot. Maar de inzet waarmee de ploeg de Sovjets tegemoet trad was zo hartverwarmend, dat de Russen na afloop de Nederlanders complimenteerden met hun spel.

In de volgende wedstrijd werd met 3-3 werd gelijkgespeeld tegen Japan. Het eerste Nederlandse punt ooit op de Olympische Winterspelen werd beschouwd als een teleurstelling, want de Aziaten waren een jaar eerder op het WK voor B-landen slechts als zesde geëindigd en mochten in Lake Placid alleen meedoen omdat Oost-Duitsland zich had teruggetrokken en ook vervanger Zwitserland besloot geen team af te vaardigen.

Hard spel
Maar ook deze tegenvaller werd gevolgd door een goede wedstrijd. Polen werd met 5-3 verslagen. In de laatste wedstrijd tegen Finland kon Oranje in het geheel niet imponeren. Met hard spel probeerde Westbergs equipe de tegenstanders te intimideren, maar het liep uit op een kansloze 10-3 nederlaag. Nederland eindigde zo als vijfde in Division Red en plaatste zich niet voor het vervolg van het toernooi.

De Nederlandse ploeg bestond uit: Ted Lenssen, John de Bruyn, Patrick Kolijn, George Peternousek, Al Pluymers, Rick van Gog, Henk Hille, Frank van Soldt, Harrie van Heumen, Larry van Wieren, Ron Berteling, Dick Decloe, Jack de Heer, Jan Janssen, Klaas van den Broek, Leo Koopmans, Brian de Bruijn, Chuck Huizinga, Corky de Graauw, Willem Klooster.

Bronnen:

  • Kroniek Olympische Spelen, 75 jaar NOC (Elsevier, 1987)
  • Olympisch Oranje, Ton Bijkerk (Spaar en Hout, 2012)