Touwtrekploeg Antwerpen 1920

Touwtrekploeg Antwerpen 1920

Olympische Spelen VI Antwerpen 1920
Sport: atletiek
Onderdeel: touwtrekken
Prestatie: zilver

Op de Spelen van 1920 in Antwerpen behaalde Nederland een olympische medaille bij het touwtrekken. Dat was toen nog officieel onderdeel van het atletiekprogramma.

De Nederlandse Atletiek Unie organiseerde in mei 1920 kwalificatiewedstrijden voor de Spelen van Antwerpen. Ook het touwtrekken stond op het programma. Het team van de Arnhemse krachtsportvereniging Achilles bleek het sterkst.

Tweehonderd kilo zwaarder
De touwtrekkers Antonius en Willem van Loon, Marinus en Willem van Rekum, Henk Janssen, Wilhelmus Bekkers, Johannes Hengeveld en Sijtse Jansma reisden af naar België. In Antwerpen moest de Nederlandse ploeg, met een gemiddeld gewicht van vijfentachtig kilo, aantreden tegen het bijna tweehonderd kilo zwaardere Italië. Deze dus letterlijk zware tegenstander werd desondanks eenvoudig opzij gezet.

In de volgende ronde werd verloren van het Britse team, dat bestond uit leden van het Londense politiekorps. Volgens de overlevering was dit team maar liefst driehonderd kilo zwaarder dan de Nederlandse formatie. Dit zou betekenen dat de Londense politiemensen gemiddeld 122,5 kilo wogen!

Vanwege een wat vreemde toernooiopzet was Groot-Brittannië hiermee winnaar van de gouden medaille. Nederland moest daarna tegen België aantreden voor de strijd om het zilver en brons. Slechts vier leden van de Belgische ploeg waren op tijd aanwezig in het stadion, omdat de trein vertraging had opgelopen. De Belgen stelden voor dat Nederland dan maar het zilver zou krijgen, maar daar waren de Nederlanders het niet mee eens. Ze wilden een eerlijke strijd om het zilver en anders niet! Er werd dus gewacht op de laatkomers. Toen het Belgische team eindelijk compleet was, stelde Nederland via een overwinning de zilveren plak alsnog veilig.

Helaas heeft Nederland hierna geen verdere olympische successen kunnen boeken op dit onderdeel, want vier jaar later werd touwtrekken door het IOC geschrapt.

Foto: Leden van het zilveren touwtrekteam in Antwerpen, van links naar rechts: Wim Bekkers, Wim en Rinus van Rekum, Anton van Loon en Jan Hengeveld.

Bronnen:
• www.sportgeschiedenis.nl
• Foto: Gelders Archief.