Waarom versterken top teamsportcompetities?

Topsport inspireert en is daardoor van belangrijke maatschappelijke waarde. Het doel van dit project is om waar mogelijk de nationale competities van teamsporten te versterken en verder te professionaliseren.

Door samenwerking tussen sport en gemeenten wordt er toegewerkt naar een topdivisie. Een divisie met een kern van gezonde, krachtige, professionele sportverenigingen, die ook lokaal/ regionaal een maatschappelijke betekenis hebben. De samenwerkingspartijen zijn ervan overtuigd dat het langer behouden van talenten in Nederland leidt tot een sterke nationale teamsportcompetitie en topclubs.

De gedeelde ambitie is samen met sport, onderwijs en overheden, bedrijfsleven en media het vergroten van de maatschappelijk waarde van top teamsportcompetities, top teamsportclubs en talentvolle teamsporters.

Waarom teamsporten?
Teamsporten onderscheiden zich op meerdere punten van individuele sporten. Hoogwaardige spannende teamsportcompetities hebben door de wekelijkse competitiewedstrijden in potentie meer maatschappelijke waarde dan bijvoorbeeld individuele sporten. Dit komt doordat:

  • door de terugkerende aandacht en aanwezigheid de waarde in de regio wordt vergroot
  • bij de deelname aan een teamcompetitie een grote clubachterban betrokken is die kan worden uitgebouwd binnen de gemeente
  • een goede club met een goed team niet afhankelijk is van een individueel talent
  • investeren in clubs met wekelijkse teamcompetities door het langetermijnkarakter leidt tot langetermijnpartnerships met o.a. het lokale bedrijfsleven, het onderwijs en lokale en regionale netwerken¬†