De rol van NOC*NSF

NOC*NSF zorgt er voor dat er Nederlandse teams uitkomen op de Olympische, Paralympische en Europese Spelen, op Jeugd Olympische Spelen, Europese Jeugd Olympische Festivals en op de World Beach Games.

Samen met de sportbonden wordt een team samengesteld. Om de sporters zo goed mogelijk te laten presteren op het evenement, worden de omstandigheden zo optimaal mogelijk georganiseerd. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het opstellen van limieten, het organiseren van het vervoer, het regelen van kleding, een plek in het sportersdorp, de aankleding van de appartementen, de aanwezigheid van fysiotherapeuten, een krachtruimte, een goede relatie met het IOC/IPC en met het organisatiecomité, een werkend calamiteitenplan en het TeamNL Huis. Om dit soort zaken voor elkaar te krijgen komt de afdeling Games Operations in actie.

Spelen als hoogtepunt

Olympische en Paralympische Spelen zijn hoogtepunten in de sportwereld. Elke twee jaar vindt er een Zomer- dan wel Winterversie van de Olympische en Paralympische Spelen plaats. Daarnaast zijn er Europese Spelen en Beach Games waar NOC*NSF een team naar uitzendt. Voor de talentvolle jeugdige sporters is er het Europees Jeugd Olympisch Festival en de mondiale Jeugd Olympische Spelen. 

Evaluaties

Met de organisatie van de Olympische en Paralympische uitzendingen streven we niet alleen grote topsportprestaties na, maar willen we ook maatschappelijke en commerciële impact realiseren. Om onze Games Operations voortdurend te blijven verbeteren, wordt iedere uitzending geëvalueerd. Zie hier de rapporten van deze evaluaties van de laatste Spelen.

Historie

Wil je meer weten over de Olympische geschiedenis? Op deze pagina vind je medaillewinnaars, verhalen en foto's van de sportieve geschiedenis van Nederland.