Topsport Sportgala

NOC*NSF Sportgala op woensdag 18 december in Hotel Papendal

23 oktober 2024
NOC*NSF Sportgala op woensdag 18 december in Hotel Papendal

Op woensdag 18 december worden de jaarlijkse sportprijzen uitgereikt op het NOC*NSF Sportgala. In Hotel Papendal in Arnhem worden de Sportman, Sportvrouw, Parasportman en Parasportvrouw van het jaar bekendgemaakt. Daarnaast zijn er onderscheidingen voor Sportploeg van het jaar, Parasportploeg van het jaar en Coach van het jaar. Ook is er aandacht voor de winnaars van de Young Talent Award en de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Sportjaar om nooit te vergeten

Het sportjaar 2024 is een jaar om nooit te vergeten. Onze sporters in Oranje maakten Nederland trots tijdens EK’s, WK’s en natuurlijk de Olympische en Paralympische Spelen in Parijs. 

Tijdens het NOC*NSF Sportgala vieren we samen alle successen en kijken we met trots terug. Het Sportgala vindt voor het eerst plaats op Papendal, het hart van de Nederlandse topsport. Het belooft een feestelijke gelegenheid te worden; met sporters, coaches, voormalig Jaap Eden-winnaars en andere prominenten uit de sportwereld.

Samen met NOS

NOS Sport doet traditiegetrouw verslag van het Sportgala via tv, radio, online en social media. NOS zet deze avond dé sportverhalen van het jaar in de spotlights en doet (live) verslag van de uitreikingen van de diverse prijzen.

Twee nieuwe leden in vakjury

De vakjury voor de sportprijzen is dit jaar versterkt met Marcel Geestman (ex-bondscoach CP-voetbalteam) en Bettine Vriesekoop (voormalig Nederlands- en Europees kampioene tafeltennis).

Zij vervangen Gert-Jaap Hoekman (hoofdredacteur NOS Sport) en Foppe de Haan. NOS heeft de vaste positie in de vakjury opgegeven, uit objectiviteitsoverweging. Foppe de Haan bereikte vorig jaar het einde van zijn zittingstermijn.

De volledige samenstelling van de vakjury is als volgt: Bas van de Goor (onafhankelijk voorzitter), Ellen van Langen en Arjen Robben (namens de oud-winnaars Jaap Eden), Femke Heemskerk (namens ex-topsporters), Bettine Vriesekoop (vertegenwoordiger uit de sport, aan te wijzen door NOC*NSF in samenspraak met NOS), Jelmar Bos (namens de paralympiërs), Toon Gerbrands en Marcel Geestman (namens de coaches) en Lisette van der Geest (namens de Nederlandse Sport Pers).

Negen prijzen

In totaal is er aandacht voor negen prijzen op het NOC*NSF Sportgala:

-          Sportman van het jaar (Jaap Eden Award)

-          Sportvrouw van het jaar (Jaap Eden Award)

-          Sportploeg van het jaar (Jaap Eden Award)

-          Parasportman van het jaar (Jaap Eden Award)

-          Parasportvrouw van het jaar (Jaap Eden Award)

-          Parasportploeg van het jaar (Jaap Eden Award)

-          Coach van het Jaar (NOC*NSF Coach Award)

-          Young Talent Award

-          Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs

Het verkiezingsjaar loopt van 1 december 2023 t/m 30 november 2024. In aanloop naar het NOC*NSF Sportgala worden de shortlists gepubliceerd en de uiteindelijke genomineerden bekendgemaakt.

Deel dit artikel op social media: