Topsport Parijs 2024

Reactie op niet plaatsing Joost Luiten

9 juli 2024
Reactie op niet plaatsing Joost Luiten

NOC*NSF vindt het voor golfer Joost Luiten uitermate teleurstellend en frustrerend dat hij toch niet kan deelnemen aan de Olympische Spelen in Parijs. De Internationale Golf Federatie (IGF) maakte dinsdagavond 9 juli bekend dat de Nederlander niet kan meedoen aan het olympisch golftoernooi.

Luiten had via de rechter het besluit van NOC*NSF aangevochten  om hem niet te selecteren voor de Olympische Spelen. NOC*NSF baseerde zich bij dat besluit op het feit dat Luiten niet voldeed nationale prestatie-eisen. Die hanteert de sportkoepel om sporters te kunnen selecteren op hun kansrijkheid om in hun sport tot de top-8 van de wereld te behoren.

De nationale prestatie-eisen voor golf waren door NOC*NSF halverwege het kwalificatietraject verruimd, maar niet met terugwerkende kracht voor de gehele kwalificatieperiode toegepast. Luiten vond dat hij hiermee onterecht was benadeeld en de rechter gaf hem daarin gelijk.

NOC*NSF heeft Luiten daarop in lijn met de uitspraak van de rechter onmiddellijk aangemeld bij de IGF. Het IOC heeft daarna helaas besloten dat er geen extra golfer kon worden toegelaten, omdat daarmee het maximumaantal deelnemers voor golf aan de Olympische Spelen zou worden overschreden.

Deel dit artikel op social media: